Paikalliset

Erilaisuus kannattaa kuutostiellä

Kuutostiellä Koskenkylän ja Pukaron välillä 18 kilometrin matkalla on pitkään toiminut viisi kahvila-ravintolaa erilaisin oheispalveluin. Muutaman viime vuoden aikana moni yrittäjä on lopettanut, mutta toistaiseksi kaikille on löytynyt jatkaja. Palveluiden erilaisuus edesauttaa lähekkäin olevien yritysten kannattavuutta.
LOVIISA. Aloitetaan etelästä. Viime vuonna Liljendalissa ehdittiin jo pelätä, että Café Liljalle ei löydy jatkajaa, kun Minna ja Stefan Möller lähtivät Loviisaan muutaman vuoden Liljaa pidettyyään. Syksyllä kuultiin kuitenkin ilouutisia, kun Jenny Mero ja Petri Korhonen päättivät lähteä jatkamaan Café Liljan yrittäjinä. Erityisesti paikallisille Café Lilja on tärkeä paikka, ja monille ohikulkijoille se on tullut aikoinaan tutuksi Liljendalin Shellinä. - Kyllä meidän kannattavuus perustuu pitkälti paikallisiin asiakkaisiin, Petri Korhonen sanoo nyt. Lilja on myös merkittävä työllistäjä alueella. - Täällä työskentelee tällä hetkellä 15 henkilöä, ja kaikki ovat paikallisia. Liljalla on myös perinteisesti järjestetty monenlaisia tapahtumia. - Seuraavaksi meillä on romuralli elokuussa, Jenny Mero sanoo. Liljalla on anniskeluoikeudet sekä muun muassa pienimuotoista elintarvikemyyntiä. - Joitakin elintarvikkeita on hyllyssä, mutta kyllä meiltä monta kertaa kysytään esimerkiksi kananmunia ja jauhoja, ja onhan meillä niitä keittiössä. Mietinnän alla on myös ollut, muutettaisiinko osa tilasta pieneksi kaupaksi. Myynnissä on myös lähituottajien tuotteita. - Meillä on muun muassa Porlammin juustoja, Marbackan hunajaa sekä Teiraksen ja Malmgårdin tuotteita. Lisäksi olemme ottaneet riistaa myyntiin metsästysseuralta. Edellinen täysi pakastimellinen meni metsästyskauden päätyttyä kuin kuumille kiville, Mero sanoo.

Tuoretta kalaa ja kahvia

11 kilometrin päässä pohjoiseen päin on Teboilin kylmäasema. Sen yhteydessä toiminut kahvila-ravintola Mehiläispesä suljettiin heinäkuun alussa. Entinen yrittäjä Alexandr Bak ei halunnut kommentoida lopettamisen syytä, mutta uusi vuokrasopimus uuden yrittäjän kanssa on jo tehty. Teboilista neljän kilometrin päässä on Disa ja Ben Henrikssonin kalamyymälä ja kahvila Fisherman's Food. Laajennuspyrkimyksistä päätellen kauppa käy. - Haimme laajennuslupaa, mutta tulimme siihen tulokseen, että puretaan vanha rakennus ja tehdään kokonaan uusi, Ben Henriksson kertoo. Myös Fisherman's Foodille paikalliset asiakkaat ovat tärkeitä. - Meillä käy paljon lapinjärveläisiä ja loviisalaisia asiakkaita ostamassa muun muassa tuoretta ja savustettua kalaa. Loppuviikko on ehdottomasti kiireisintä aikaa meillä, välillä eivät autot meinaa mahtua pihalle. Keskiviikkona aamupäivällä paikalla oli ihmisiä niin kahvilla kuin kalaostoksilla. - Minä käyn täällä ihan päivittäin katsomassa mitä tänne kuuluu, sanoi Tauno Johansson kahvikupposen äärellä. Juttuseurana Johanssonilla oli Matti Heikkilä. - Asun lähellä mutta nyt sattuvat työtkin olemaan täällä päin niin pääsin Taunon kanssa kahville, Heikkilä kertoo.
Palveluja paikallisille. Matti Heikkilä (vas.) ja Tauno Johansson viihtyvät Fisherman's Foodissa. Kuva Susanna Heiska

Romanttisempaan makuun

Seuraavan kahvikupillisen voi pysähtyä nauttimaan kolmen kilometrin päässä sijaitsevaan Café Antik-Annaan. Antik-Annaa on pyörittänyt sama omistaja jo pitkään. - Melkein 30 vuotta olen tässä ollut, Päivi Österholm kertoo. Suuri talo pitää sisällään kirpputorin yläkerrassa sekä antiikkisten huonekalujen, astioiden ja taulujen myymälän ja kahvilan alakerrassa. Österholmin aloittaessa antiikilla oli kova kysyntä. - Meillä saattoi olla parikymmentä talonpoikaiskaappia myynnissä yhtaikaa ja kysyntää oli, mutta nyt koko Euroopassa vanhan tavaran myynti on vähentynyt huomattavasti. Eniten kysytään muumimukeja, se on tämän päivän trendi, Österholm naurahtaa. Vain reilun kilometrin päässä sijaitsevaa Pukaron Paronia, nykyistä Neste K Pukaron Paronia Österholm ei ole kokenut kilpailijanaan, ainakaan aikaisemmin. - Me olimme se antiikkiliike ja Pukaron Paroni oli taukopaikka. Nykyisin kyllä meilläkin käy enemmän kahvila-asiakkaita. Tosin joitakin paikallisia antiikki-ihmisiä käy edelleen. Antik-Annassa kahvit voi kesällä nauttia ulkona ihanien kukkaistutusten reunustamilla terasseilla, pienessä huvimajassa tai tietysti sisällä kauniita lasiastioita katsellen. Ja vaikkei antiikki innostaisi, yläkerran kirpputorilla voi tehdä hyviä löytöjä.
Romanttista. Café Antik-Anna tarjoaa herkkujen ohessa monenlaista estetiikkaa. Ovella Anne Österholm. Kuva Susanna Heiska

Moderni minitavaratalo

Viimeisenä muttei vähimpänä tulemme Neste K Pukaron Paronille. Pian kaksivuotispäiviään Pukaron Paronin yrittäjinä viettävät Milla Hiltunen ja Aki Savolainen ovat tehneet isoja uudistuksia. - Olemme uusineet kaikki sisätilat. Halusimme selkeät osastot eri tuotteille, niin että ihmiset löytävät etsimänsä, Milla Hiltunen sanoo. Pukarolla on pieni Neste K-market, sisustustavaraosasto, kirjamyymälä, kukkamyyntiä, ravintola ja Burger King. Asiakaskunta vaihtelee sesongin mukaan. - Kyllähän kaikki lomasesongit tuovat paljon lisää matkailijoita asiakkaiksi, mutta muina aikoina meillä käy enimmäkseen lähistöllä asuvia ihmisiä. Samaisella tieosuudella Liljendalista Pukarolle on neljä tankkausasemaa, joista kolme sijaitsee kahvila-myymälän yhteydessä. Kaikki ovat niin sanottuja kylmäasemia. - Meidän kielellä sanotaan, ettei ole sisälle maksua. Yhdessä maksuautomaatissa on kuitenkin setelimaksumahdollisuus eli käteiselläkin saa polttoainetta, Hiltunen sanoo. Pukaron Paronille asiakkaita houkuttelee kesäisin myös perinteinen jäätelökioski.
Uudistunut. Neste K Pukaron Paroni on moderni ja monipuolinen tauko- ja ostospaikka. Kuva Susanna Heiska

Lapinjärven Teboililla kahvitellaan taas pian

Vielä heinäkuun alkupuolella Teboilin pihamaalla olevan Maijamehiläisauton mainoskyltit repsottivat tuulessa surumielisesti. Ilman kahvilapalveluja ei kuitenkaan jääty pitkäksi aikaa. Lapinjärven Teboilin kahvilarakennuksen uusi vuokrasopimus allekirjoitettiin maanantaina 15.7. - Kyllä se pitää paikkansa että olemme tehneet vuokrasopimuksen entisen Mehiläispesän tiloista, Fisherman's Foodista tunnettu Ben Henriksson myöntää. Parhaillaan kiinteistöä kunnostetaan omistajan toimesta. - Siellä tehdään nyt pientä remonttia ja avajaisia vietetään elokuun alkupuolella. Maija Mehiläis-teema ei jatku, mutta palvelut tulevat olemaan entisen kaltaisia. - Kyllä meillä on tarkoitus suurin piirtein samalla linjalla jatkaa. Ihan tarkkoja suunnitelmia tulevasta ei vielä paljasteta. - En osaa nyt kauheasti vielä kertoa, kun ensi viikolla on suunnittelukokous, kalastushommien keskeltä tavoitettu Henriksson sanoo. Se on jo selvää, että uusia työntekijöitä tarvitaan. - Myymälähenkilökuntaa tosiaan tarvitsemme. Disa ja Ben Henrikssonilla on kalamyymälä muutaman kilometrin päässä kuutostien varrella sekä Ahvenkoskella Markkinamäellä. Lapinjärven kalamyymälän yhteydessä toimii myös kahvila, ja Ahvenkoskella palveluihin kuuluvat lisäksi majoitustilat sekä kalastusretket.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat