Paikalliset

Elämää on eron jälkeenkin

Rohkeasti mukaan. Perhe- ja pariterapeutti Päivi Purovesi ja perheterapeutti Sere Salonen toivovat, että vertaistuki Sydän säröllä -kasvuryhmässä antaisi eronneille eväitä uuteen arkeen. Kuva: Eija Kosonen

Ero jättää aina jonkinlaisia haavoja. Ero ja siitä selviäminen herättävätkin paljon kysymyksiä. Eron jälkeistä elämää pohditaan yhdessä Sydän säröillä -kasvuryhmässä, joka aloittaa tammikuussa.
LOVIISA – Eron jälkeen ihminen on uuden elämänvaiheen ja tilanteen edessä. Monet asiat menevät uusiksi, perhe- ja pariterapeutti Päivi Purovesi toteaa. Hän ja perheterapeutti Sere Salonen ryhtyvät vetämään Sydän säröllä -kasvuryhmää uuden elämänvaiheen edessä oleville eron kokeneille. Ryhmä on ensimmäinen laatuaan ja se on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät enää ole akuutissa erovaiheessa. Eron myötä arki muuttuu ja sen lisäksi myös esimerkiksi juuri nyt ajankohtaiset juhlapyhät sekä merkkipäivät näyttäytyvät erilaisina niin hyvässä kuin huonossa mielessä. Enää ei ole tuttuja ja turvallisia kuvioita tai vanhoja ja ikäviä, jotka kuitenkin noudattivat tuttua kaavaa jonka saattoi ennustaa. – Herää ajatuksia, miten muut yksinelävät, yksinhuoltajat tai vuoroviikoin lapsiaan tapaavat viettävät pyhiä. Samalla ehkä miettii, noudatanko vanhoja yhdessä luotuja perinteitä vai haluanko luoda uusia, Salonen selvittää. Ihmiset, joiden kanssa on juhlia aiemmin viettänyt, voivat olla väliaikaisesti tai lopullisesti poissa elämästä ja suru siitä on suuri. – Mihin oikeastaan kuulun? Voi olla vaikeaa löytää vastausta siihen mitä juuri minä toivon ja haluaisin ja onko se edes mahdollista toteuttaa. Voiko antaa itselleen luvan uuteen ja jopa hyvin erilaiseen elämään ja valintoihin? Pitääkö miettiä mitä muut valinnoista ajattelevat? Kun erosta on kulunut aikaa, on luultavasti helpompi hahmottaa asioita, jotka aluksi olivat suuria kysymysmerkkejä. – Eron jälkeen on usein tärkeää saada puhua toisen ihmisen kanssa tapahtuneesta ja sen herättämistä ajatuksista ja tunteista. Monet kokevat helpottavaksi sen, että voi puhua asioista vertaisryhmässä, jolloin on mahdollisuus kuulla miten muut ovat eroa käsitelleet ja millaisia selviytymismalleja heillä on. Se luo toivoa, joku muukin on kokenut tämän ja nämä tuskat. Tästä on mahdollista selvitä. Tammikuussa Loviisassa aloittava Sydän säröillä -kasvuryhmä tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä kuulostelemaan omaa itseään. – Ryhmässä pohditaan, miten sopeutua eron jälkeiseen elämään. Mikä säilyy mikä muuttuu? Mitä toivoo elämään ja mistä saa voimavaroja, Purovesi luettelee. – Ryhmässä voi puhua siitä, mikä itselle on tärkeää sekä pohdiskella miten selvitä erilaisista uusista tilanteista ja haasteista. Ryhmässä tehdään sopimus siitä, ettei esiin tulleita asioita puhuta ryhmän ulkopuolisille. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja tervetulleita.

Sydämeen jää säröjä

Ryhmän nimeksi tuli Sydän säröillä, koska se on terapeuttikaksikon mielestä hyvin kuvaava. Jotain haavoja ero aina jättää. Ero ja siitä selviäminen herättävät Puroveden ja Salosen mukaan paljon kysymyksiä ja ihmetystä.
Sanottua Miten elää ja uskaltaa tehdä valintoja? Uskaltaako itseään enää altistaa uusille mahdollisille säröille. Olisiko tärkeää olla jollain tavoin tietoinen säröistään? Sere Salonen
Säröillä olevan sydämen kanssa voi kuitenkin elää onnellisesti. Kasvuryhmä tarkoittaa siitä, että kriisissä on aina mahdollisuus kasvuun. Eron ja eron jälkeisen elämän voi nähdä uutena mahdollisuutena.

Kuusi kokoontumista

Sydän säröillä ryhmä kokoontuu Loviisassa Kumppanuustalo Kulmassa, Sibeliuksenkatu 3. Tapaamispäivä on keskiviikko ja ensimmäinen tapaaminen on 11.1. kello 18-19.30. Kokoontumisia on kuusi. Ryhmään mahtuu kahdeksan osallistujaa. Osallistuminen on maksullista. Lisätietoja ja ilmoittautuminen 9.1. mennessä Päivi Purovedelle puh. 040 5155157 tai sähköpostiosoitteeseen purovesi@outlook.com Jos ryhmä kiinnostaa, muttei nyt pysty osallistumaan, saa Purovedeltä tietoja tulevista ryhmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat