Kulttuuri

Egenland laskeutui Loviisaan

Kuvausta. Etelä-Suomea käsittelevän jakson alkujuontoa kuvattiin muun muassa dronen avulla Kukkukivellä. Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén kipusivat näköalatorniin. Kuva: Marita Itävuori

Kulttuurimatkailusarja Egenlandia kuvataan tänään ja huomenna Loviisassa. Yleisöltä saatuihin vinkkeihin perustuva sarja esittelee vähemmän tunnettuja paikkoja ja kiinnostavia ihmisiä eri puolilla Suomea.
KUKKUKIVI Loviisasta Egenlandiin valikoituivat mukaan Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma sekä Laivasillan edustalla kelluva Sauna Obscura. Kukkukiven näköalatornista juontajat Nicke Aldén ja Hannamari Hoikkala juonsivat sarjan Etelä-Suomea käsittelevän osan alun perjantaina päivällä. Loviisan lisäksi siinä ovat mukana Asikkala ja Nastola. Asikkalasta löytyy eläintäyttämömuseo, Nastolasta norsukokoelma. Aldénilla oli Loviisassa kotipaikkaetu: hän on kotoisin Pernajasta ja käynyt Lovisa Gymnasiumin. Kohteet on kuitenkin valittu tuttuun tapaan yleisön ehdotusten joukosta. – Loviisan alueelta tuli 40-50 vinkkiä. Itse en ole käynyt LWT-tapahtumassa aiemmin. Isäni mukaan kaupungissa on aika hysteeristä, kun väkiluku kolminkertaistuu, Aldén nauraa. – Nicke on nyt meidän GPS, Hoikkala huomauttaa. Kuvausryhmään kuuluu Loviisassa kuusi jäsentä, muun muassa ohjaaja Kaisa Kumpula ja kuvaaja Rasmus Tåg.

Plokimuseosta Soivaan metsään

Loviisassa kuvataan toisen tuotantokauden jaksoa. Egenlandiin on saatu tähän mennessä jo 1 300 vihjettä paikoista ja ihmisistä, joista kannattaisi kertoa laajemmallekin yleisölle. – Yleisö määrittelee, mitä kulttuuri on, Aldén kertoo. Egenland haluaa nostaa esiin tapahtumia, tarinoita, ihmisiä ja ilmiöitä, jotka eivät ehkä muuten saisi näkyvyyttä, hän jatkaa. Sarjan aiemmissa osissa on muun muassa nähty ite-taiteilijoita, tutustuttu iniöläiseen plokimuseoon, Suomussalmen Hiljaiseen kansaan ja Soivaan metsään, sekä kemiläiseen jalokivigalleriaan. – Ensimmäisellä kaudella oli haastetta valita parhaat vinkit. Kauneus, kekseliäisyys ja luovuus, Hoikkala listaa, kun häneltä kysyy, mitä Suomen kiertämisestä on jäänyt parhaiten mieleen. Aldén lisää, että monella pienemmällä paikkakunnalla löytyy tulisieluja, jotka haluavat, että kotipaikkakunnalla tapahtuu. – Moni on miettinyt myös sitä, mitä talkoohengelle tulevaisuudessa tapahtuu. Toivottavasti tämä sarja osaltaan kannustaa ihmisiä, Hoikkala miettii. – Joka paikkakunnalla on myös ristiriitoja, mutta siitä huolimatta voidaan puhaltaa yhteen hiileen ja opitaan samalla myös sietämään ristiriitoja, Hoikkala huomauttaa. Egenland on siitä harvinainen ohjelma, että sen yksi lähtökohta on kaksikielisyys. – Se on kansainvälisestikin poikkeuksellista. Ohjelma on kielipositiivinen ja muitakin kieliä käytetään, vaikka tulkin kanssa, sanoo Aldénin juontajapari. Meneillään olevalla tuotantokaudella Egenland kiertää ensimmäistä kautta laajemmalla alueella. Kuvausryhmä kävi toukokuussa Märketin majakalla Ahvenanmaalla. Majakkasaaren halkoo Suomen ja Ruotsin raja. Viime viikolla sarjaa kuvattiin Ilomantsissa. Ensi viikolla ryhmä suuntaa Lappiin, Näätämöön, Norjan rajan tuntumaan. Toisen tuotantokauden kuvauksia tehdään vielä koko syyskuun ajan. Loviisa-jatko nähdään tv:ssä marraskuussa.
Sarja yleisön vinkeistä
  • Kaksikielinen Egenland-sarja esittelee mielenkiintoisia ja hauskoja matkakohteita eri puolilla Suomea. Kohteet perustuvat yleisöltä saatuihin vinkkeihin.
  • Ohjelman jaksot ovat nähtävillä Ylen Teema & Fem -kanavalla sekä Areenassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat