Paikalliset

Laivasillan Cafe Saltbodan tuhoutui pahoin yöllisessä tulipalossa

Loviisan Laivasillalla sijatseva Cafe Saltbodan on tuhoutunut pahoin tulipalossa maanantain ja tiistain välisenä yönä. Paikalle hälytetyt Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson pelastuslaitosten yksiköt sammuttivat rakenteissa kytenyttä paloa tiistaiaamuun saakka. Sammutusveden runsas käyttö aiheutti kaksi putkirikkoa läheisellä Puutarhakadulla ja Mariankadulla.
LAIVASILTA Ilmoituksen tulipalosta hätäkeskukseen teki naapurissa asuva rouva, joka oli hälyttämisen jälkeen yrittänyt sammuttaa paloa vesiämpäreillä. Palo syttyi hieman ennen puolta yöltä ja palo saatiin hallintaan vasta aamuneljän aikoihin. Jälkisammutus ja -raivaus jatkui vielä aamulla. Palomestari Mika Siitosen mukaan palo havaittiin kello 23.55 aikoihin Saltbodanin varaston ja lastauslaiturin alueelta, joka sijaitsee rakennuksen takana pohjoispuolella. Siitosen mukaan näyttää siltä, että palo oli syttynyt tai sytytetty rakennuksen ulkopuolelta.
Historialliset hirret. Saltbodanin keittiöosan vanhat kattohirret hiiltyivät ja katto jouduttiin purkamaan. Kuva: Arto Henriksson.

Palo oli saanut alkunsa ulkoseinästä

- Palo levisi sitkeästi huopakaton alla välikaton rakenteissa, josta sitä yritettiin pistosuihkuputkilla ensin jäähdyttää ja sammuttaa, mutta pesäkkeisiin päästiin käsiksi vasta, kun kattoa ryhdyttiin purkamaan, kertoi Siitonen. Ravintolan omistajan Marja Kühnin mukaan ravintola oli syttymishetkellä suljettu eikä rakennuksessa ollut ihmisiä. Kühnin mukaan ravintola oli vakuutettu. Paikalle hälytettiin yhteensä kymmenkunta sammutusyksikköä Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson palokunnista. Sammutusvettä saatiin palopostien lisäksi moottoriruiskulla merestä. Rakennuksen keskivaiheilta katto oli palon aikana romahtanut sisään ja muut 1800-luvulla rakennetun ja noin 300 neliön suuruisen ravintola osat kärsivät mittavia savu ja vesivahinkoja. Saltbodanin palo ei uhannut levitä viereisiin rakennuksiin, mutta savua levisi laajasti Loviisan alakaupunkiin.
Cafe Saltbodanin keskiosa tuhoutui lähes kokonaan, kun kattoa jouduttiin purkamaan laajalta alueelta. Kuva: Harri Hellstrand

Tulipalon aiheuttajasta ei vielä yöllä ollut tietoa. Ravintola oli syttymishetkellä jo suljettu.

Palokunnat käyttivät yön aikana runsaasti palopostiverkoston vettä, josta aiheutuneet painevaihtelut rikkoivat vesijohtoverkon pääputken kahdesta kohtaa alakaupungin alueella.
Paloa oli yöllä sammuttamassa seitsemän yksikköä Itä-uudenmaan ja Kymenlaakson palokunnista. Kuva: Itä-Uudenmaan pelastuslaitos.

Palo oli syttynyt tai sytytetty Cafe Saltbodanin takaosassa sijaitsevan lastaussillan ulkoseinältä ja levinnyt siitä välikatolle. Kuva: Arto Henriksson.

Palomestari Mika Siitosen mukaan välikaton rakenteisiin levinneen palon sammuttaminen oli erityisen hankalaa, ja kattoa jouduttiin purkamaan, jotta päästiin käsiksi palopesäkkeisiin. Kuva: Arto Henriksson.

Cafe Saltbodanin ruokailusalin sisäkattoa romahti alas ja sisätilat kärsivät mittavia savu- ja vesivahinkoja. Kuva: Arto Henriksson.

Historiallinen rakennus. Palo ei uhannut levitä lähistöllä oleviin suola-aittoihin eikä merenkulkumuseoon. Kuva: Arto Henriksson.

Kuvat: Dennis Björklund.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat