Kulttuuri

C on aina oikea vastaus

Mitä pääsiäisenä syödään tai mikä on kunnon kohentamiseen oikea paikka? Oikea vastaus on aina C.
LOVIISA Bottom Club on Bazar-kustantamon elokuun alussa ilmestyvä pieni pokkari, joka mahtuu vaikka takataskuun. Kirjanen perustuu suomalaisten artistien ja näyttelijöiden keikkamatkoilla ja kuvaustauoilla jo kymmeniä vuosia harrastamaan sanoilla leikittelyyn. Sanaleikittelyssä esitetään kysymys, jolle oikea vastaus on yleensä kätkettynä vaihtoehtoon C. Vastausvaihtoehtoja on luettava tarkoin löytääkseen oikean. Lajiin hurahtaneet eivät kirjan tekijöiden mukaan enää pysty katsomaan mitään tiekylttiä, mainosta tai otsikkoa etsimättä sanoja toisten sanojen sisältä. Myös lukijaa varoitetaan - jos aiheesta innostuu, ei paluuta entiseen ole. Kirjan sanaleikittelyt on koonnut kolmikko Mato Valtonen, Kjell Starck ja Jope Ruonansuu. Loviisalainen keikkamyyjä, musiikinharrastaja ja Honkatonkin kitaristi Starck kuvailee leikitelleensä sanoilla ja suomen kielellä lapsesta asti. Isältä peritty kuivakan huumorin ja tilannekomiikan arvostus on jatkunut pojassa ja jalostunut näissä sanaleikeissä. - Keväällä 2016 olimme Mato Valtosen kanssa muissa asioissa sähköpostitse yhteyksissä ja hän heitti yhden puujalka-arvoituksen, jotka myöhemmin nimettiin bottomeiksi, viestin perään. Vastasin toisella puujalka-arvoituksella ja siitä alkoi systemaattisempi taltiointi. Jossain vaiheessa kerroin Valtoselle, että olen niitä tallentanut, ja kun niitä alkoi olla yli sata, heitin että olisiko tässä seuraava kirjaprojekti. Valtonen ehdotti että otetaan Jope Ruonansuu mukaan, ja totesin, että taso säilyy, hän kuvailee kirjan syntyä.
Koomikko. Jope Ruonansuu on yksi kirjan kokoajista.

Starck korostaa suomen kielen rikkautta, joka tulee esiin myös näissä kysymys-vastausvaihtoehto -sanaleikeissä. Kirjassa on myös puujalkavitsejä. Starck heittää, että kun vitsi on tarpeeksi huono, siitä tulee jo hyvä. Hän kertoo ajautuneensa vahingossa erilaisiin kirjaprojekteihin, ja on niiden tiimoilta tehnyt satoja haastatteluja eri kirjoihin eri artistien kanssa. - Minulla on määrätty kiinnostus ja tieto alasta, hän miettii syitä päästä lähelle artisteja ja keikka-arkea. Hän on aiemmin tehnyt Valtosen ja Moog Konttisen kanssa muun muuassa kirjan Kun Suomi-rock puri ja löi, joka ilmestyi 2015. Bottom Club -kirjanen sopii hänen mielestään kaikille, mutta erityisesti tosikoille.

"Tapa hirttänyt kiinni"

Mato Valtosella on takanaan lukematon määrä keikkakilometrejä, joiden aikana on syntynyt myös sanaleikkejä. Valtonen heittää, että sanaleikit ja suomen kielen monipuolisuus on näkynyt myös omien biisien sanoituksissa, jotka ovat olleet "usein älyttömiä".
Puhuja ja muusikko. Mato Valtonen pitää sanaleikkejä hyvänä ajankuluna ja aivojumppana.

Kielellä leikittely vie miehen 80-luvun alkuun ja tiekyltteihin, joita keikkamatkoilla ohitettiin ja joiden nimistä löytyi sanoja tai kolmekin. - Tapa on hirttänyt kiinni, vanhat ovat jääneet muistikuviksi. Monet vanhat ovat jääneet muistiin omaan päähän, esimerkiksi Matti Pellonpään aina kertoma: "Mikä on rauhoittava lääke: A) Projektori poks B) Kamera räks C) Dia pam", Valtonen kuvailee. Hän pitää keikkamatkojen ratoksi syntyneiden sanaleikkien ja kerrottujen puujalkavitsien taltioinnin kansien väliin kulttuuritekona. Sanaleikkejä hän pitää paitsi ajankuluna, myös hyvänä aivojumppana. - Kun miettii vastausvaihtoehtoja, on niiden oltava synkronissa, esimerkiksi jos kysytään "mikä on amerikkalainen lainvalvoja", vastausvaihtoehdot ovat "tämä soundi, tuo melodia, se riffi" tai jos kysytään Espoon kaupunginosaa, vaihtoehdot ovat "organisoi kuluja, järjestä maksuja, suo menoja", hän antaa esimerkkejä.

"Puucee-lukemiston aatelistoa"

Elokuussa ilmestyvän kirjan hän arvelee olevan etenkin puucee-lukemiston aatelia, mutta sopivan hyvin matkoille ja kavereiden kanssa luettavaksi. Hän kertoo alustavasti mietityn verkkosivustoa, jonka ympärille muodostuisi samanhenkisten sanaleikkijöiden yhteisö. Hän arvelee, että tästä voisi hyvinkin muodostua koko kansan harrastus. - Sanaleikit tuovat sisältöä elämään. Tabuja ei ole, mutta rasistinen tai alatyylinen ei jaksa naurattaa, hän toteaa. Valtonen keikkailee muusikkona tänäkin kesänä Jore Marjarannan ja valikoitujen soittajien kanssa. Päätyökseen puhujana kiertävä Valtonen kuvailee musiikkikeikkojen olevan nykyisin enemmän harrastus. - Soitetaan puhdasta rock'n rollia tyrät rytkyen, enemmän harrastuspohjalta, ja halusta nähdä vieläkö lähtee, hän luonnehtii. Ja pääsiäisenähän syödään A) Pertit jää ilman B) Mikoilla on mahdollisuus C) Karit saa Kunnon kohentamiseen oikea paikka: A) Kohta siin yli B) Sitten kohdal keskeltä C) Kun tos ali
Ketkä?
  • Mato Valtonen on muusikko, kirjailija, radiojuontaja, elokuvanäyttelijä, Linnanmäen vuoristoradan jarrumies ja yrittäjä. Valtonen tunnetaan erityisesti Sleepy Sleepers- ja Leningrad Cowboys -yhtyeistä. Valtonen on suosittu puhuja sekä taiteen ja liike-elämän monitoimimies.
  • Kjell "Zellu" Starck on keikkamyyjä, musiikinharrastaja ja Suomi-rockin kävelevä sanakirja. Zellun arkistosta löytyy lukemattomat määrät ainutlaatuista materiaalia, jota on käytetty muun muassa Hurriganesia ja Popedaa käsittelevissä kirjoissa.
  • Jope Ruonansuu on koomikko, imitaattori, muusikko ja näyttelijä. Hän on esiintynyt elokuvissa ja tehnyt sketsisarjoja. Ruonansuu on imitoinut vuosien saatossa lukuisia suomalaisia poliitikkoja, julkkiksia ja muusikoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat