Paikalliset

Bussiliikenteen alasajo kiihtyy

Olemattomat yhteydet. Sauli Lindqvistin mielestä hiipuvat joukkoliikenneyhteydet nitistävät syrjäkylät. Ruotsinpyhtään ruukissa bussikatoksesta on tullut taukopaikka.

Kuntien ja ely-keskuksen mahdollisuudet vaikuttaa joukkoliikenneyhteyksiin ovat olemattomat. Bussilinjat vähenevät entisestään, kun nk. liikennekaari otetaan käyttöön vuoden kuluttua.
  LOVIISA Kuninkaankylässä asuva Sauli Lindqvist aikoo myydä autonsa. Hän jää työttömäksi marraskuussa ja samalla myös Lindqvistin avovaimo Minna Anttila jää silloin työttömäksi. Pariskunta on käynyt Vantaalla töissä kimppakyydillä kymmenen vuoden ajan. Työpaikat sijaitsevat kymmenen kilometrin etäisyydellä toisistaan ja kun työvuoro on ollut molemmilla sama, arki on sujunut. Minna Anttilalla ei ole kuitenkaan ajokorttia, eikä hän pääse enää töihin, kun Lindqvistin työt loppuvat. Jos joukkoliikenne toimisi, tilanne olisi toinen. – Hallitus ei voi pakottaa pitämään omaa autoa, Lindqvist puhisee.

Työllistymisen este

Omalla autolla kulkeminen Kuninkaankylästä Vantaalle on vienyt aikaa tunnista ja vartista kahteen tuntiin suuntaansa, liikenteestä ja kelistä riippuen. Matkoineen työpäivälle on tullut pituutta vähintään 12 tuntia. – Jos julkisen liikenteen kehittämiseen panostettaisiin pikkuisen, ihmisillä olisi helpompi työllistyä. Jos pariskunnalla pitää olla omat autot, rahat eivät riitä, Lindqvist sanoo. Hän tietää muitakin, jotka eivät ole voineet ottaa työtä vastaan, koska bussit eivät kulje. Lindqvistin mukaan Loviisaan pääsisi julkisilla, jos työpäivä pysyisi virka-ajan sisällä. Mutta ensin pitäisi löytää se työpaikka, tai itse asiassa kaksi.

Markkinat päättävät

Joukkoliikenteen projektipäällikkö Satu Hyvärinen kertoo Uudenmaan ely-keskuksella olevan todella vähän vaikutusmahdollisuuksia esimerkiksi Loviisan ja Helsingin välisen julkisen liikenteen aikatauluihin. Loviisan Sanomat kertoi pari viikkoa sitten freelancer-toimittajan työn vaikeutumisesta linja-autovuorojen lakkauttamisen vuoksi. Loviisan ja Helsingin välinen reitti on Hyvärisen mukaan markkinaehtoista liikennettä. – Meillä ei ole vaikutusmahdollisuuksia sillä tavalla, emme itse asiassa tiedä edes matkustajamääriä. Hakemukset tulevat meille, yhtiöt voivat esittää reittejä lakkautettavaksi kolme kuukautta aikaisemmin. Ei meillä juuri muita mahdollisuuksia ole kuin lakkauttaa. – Ainoa vaihtoehto on, jos joitain vuoroja nähdään tarpeelliseksi, niin niitä on mahdollista ostaa, mutta tässä rahatilanteessa ja varsinkin iltavuorojen ollessa kyseessä niitä ei ole mitään mahdollisuuksia hankkia.

Heikkenee nykyisestä

Hyvärinen pitää tilannetta huolestuttavana, eikä parannusta ole näköpiirissä, päinvastoin. – Tämä on todella valitettavaa ja muuttuu vielä, kun tämä liikennekaari tulee kesällä 2018 voimaan. Silloin tilanne muuttuu liikennekaaren mukaan niin, että liikenteenharjoittajan ei tarvitse pyytää reitin lakkautuslupaa kuin 60 vuorokautta etukäteen. Liikennöitsijä laittaa tiedot lakkautettavista reiteistä johonkin nettiosoitteeseen ja ely-keskus joutuu etsimään tietoja netistä. Tähän saakka ely-keskuksessa on tehty käytännössä niin, että reittiliikenneluvat on laitettu lausunnolle kuntiin, niin että kunnalla olisi mahdollisuus vaikka itse hankkia liikennettä. – Mutta käytännössä, kun liikennekaari tulee voimaan, se on vain ilmoitusasia ja viranomainen etsii jostain nettisivuilta tietoa ja yrittää sen mukaan soveltaa. Koska ilmoitusaika lyhenee kolmesta kuukaudesta kahteen, vastaan tulevat esimerkiksi kilpailutuksen rajat. Kilpailutusta ei voida tehdä niin lyhyessä ajassa. Pelkästään kuntien päätöksistä valitusaika on 30 vuorokautta ja lisäksi kilpailutuksessa on ely:ssä aikarajat. Päätökset pitää laittaa julki tietyksi ajaksi ja lisäksi uusien sopimusten käyttöönotto vie oman aikansa. – Viranomaisen kannalta markkinaehtoinen liikenne antaa mahdollisuuden kehittää hyvääkin, jos kilpailua tulee. – Mutta näyttää menevän päinvastoin. Ihan oikeasti nyt on havaittu, että lakkautuksia tulee sisään ovista ja ikkunoista. On mielenkiintoista nähdä mitä oikeasti tapahtuu, kun liikennekaari tulee voimaan ja kilpailu vapautuu. Asiakas on kyllä helisemässä ihan oikeasti, Hyvärinen miettii.

"Todella huolestuttavaa"

Ely-keskuksessa on havaittu sekin, että työelämä muuttuu, eikä töitä tehdä vain virka-aikaan. Lisäksi työn vastaanottamisen kriteerit kiristyvät työnhakijoiden kohdalla. Samaan aikaan ely-keskusten ja kuntien varat vähenevät, eikä julkisen liikenteen reittejä ole varaa ostaa. – Mutta jos mennään kello 22:een ja matkustajia on viisi, niin kenelläkään ei ole varaa ostaa. Kamelin selkä vain katkeaa. Meillä määrärahat koko ajan vähenee, ja tuskin kunnillakaan on varaa. Hyvärinen sanookin viranomaisten seuraavan huolestuneina kehitystä. – Viimeisen vuoden ajan olemme olleet todella huolissamme. Täällä Etelä-Suomessa liikenteen pitäisi kannattaa, jos missään. Miten sitten muualla? – Yritämme tehdä parhaamme mutta meiltä viedään työkalut. Hyvärinen huomauttaa, että kun kilpailu vuonna 2014 vapautui, hakemuksia tuli vuoroille maanantaista sunnuntaille. – Nyt lakkautetaan koko ajan keskellä viikkoa kulkevia vuoroja ja keskitytään opiskelijoita palveleviin vuoroihin perjantaisin ja sunnuntaisin. Työmatkalaisten jokapäiväinen asiointi vaikeutuu.

Kiusantekoa

Myös Sauli Lindqvist laskeskelee, millaisiin työmatkakustannuksiin hänellä on tulevaisuudessa varaa. – Miten menen esimerkiksi työkokeiluun, kun yhdeksän euron kulukorvaus ei edes riitä matkakuluihin? Lindqvist on laskenut, että jos työpaikka löytyisi Loviisasta, kulukorvaus riittäisi, mutta jos kokeilupaikka on Porvoossa tai Kotkassa, matkakuluja kertyisi 33 euroa ja 60 senttiä. – Tämä on silkkaa työttömän kiusaamista, vai tuleeko työhakualueeseen tarkennus. Lindqvist on jäämässä työttömäksi isosta ruotsalaisfirmasta, joka keskittää toimintojaan Pirkanmaalle. – Sieltä tarjottiin töitä, mutta ei kerrottu osoitetta eikä työn alkamisajankohtaa. Eihän sellaiseen voi lähteä, kun ei tiedä mihin sitoutuu. Myös kuuteen kuukauteen pidennetty koeaika mietityttää: kannattaako koko elämänsä siirtää uuteen paikkaan, kun tulevaisuus on epävarma? Vantaalle kymmenen vuoden ajan suuntautuneet työmatkat eivät saaneet Lindqvistiä suunnittelemaan Vantaalle muuttamista. – Maaseudulla elämä on tasapainoisempaa. Lisäksi ratkaisua vailla ovat olleet ja ovat asuntoasiat. Metropolialueella vuokrat ovat korkeat. Asunnon myymistä koeaika ei ainakaan helpota. – Tämä on syrjäseudulla asuvan kokemus ja mielipide.  

Sipilä ja Lindström, tulkaa julkisilla kylään!

LOVIISA Sauli Lindqvist esittää julkisen kutsun pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) ja työministeri Jari Lindströmille (ps.) saapua Kuninkaankylään julkisia liikennevälineitä käyttäen. Lindqvist haluaa julkisella kutsulla avata keskustelun joukkoliikenneyhteyksistä, miksei myös kilpailukykysopimuksesta. Hänen työantajansa ilmoitti vähennyksistä kaksi päivää sen jälkeen, kun kiky-sopimuksella oli jatkettu työaikaa. – Haluan aloittaa julkisen keskustelun syrjäseutujen asemasta. Julkisen liikenteen huono suunnittelu johtaa pahoihin työllistymisongelmiin Loviisan alueella. – Siksi pyydän hallituksen edustajia kylään heinäkuussa julkista liikennettä käyttäen!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat