Arto HenrikssonKirjoittaja on Loviisan Sanomien ja Pyhtäänlehden päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Kukuljärveä syytä syynätä

Loviisan Ruotsinpyhtäällä sijaitsevan Kukuljärven omistaja Ahlström-Munksjö -konserni vuokrasi vuonna 2015 järven kotkalaiselle Fishventures -kalastusmatkailuyritykselle. Yrittäjä Niko Lehtola istuttaa ely-keskuksen luvalla järveen vuosittain noin tuhat kiloa kirjolohta ja järjestää paikalle maksullisia kalastusmatkoja. Toiminta lähti yrittäjän mukaan hyvin käyntiin, ja hän haluaa jatkaa vuonna 2019 päättynyttä vuokrasopimusta ja ely-keskukselta saamaansa lupaa. Tiistaina ely-keskus teki päätöksen luvan jatkamisesta pitkälle tulevaisuuteen.

Kymijokilaakson kylien kyläyhdistys ry halusi kuitenkin lopettaa kalastusmatkailuyrittäjän toiminnan alueella ja jättikin Varsinais-Suomen ely-keskukselle huomautuksen yrityksen hakemasta jatkoluvasta. On hyvä, että toiminta saa jatkua.

Lupahakemuksen käsittelijä, ely-keskuksen kalastusmestari kertoi Yle Uutisille hämmästyneensä joidenkin asukkaiden voimakkaasta vastustuksesta kalastusyrittäjän toimintaan kohtaan. ”Erittäin harvinaista. En ole urallani koskaan aiemmin törmännyt näin voimakkaaseen vastustukseen, kun on kyse kalastusyrityksen toiminnasta”, totesi ely-keskuksen lupakäsittelijä Vesa Vanninen Ylelle.

Vastustuksen jyrkkyys on hämmentänyt myös monia ruukkilaisia, koska vastaavanlaista istutustoimintaa on harjoitettu järvellä ennenkin.

Kalastusmatkailun järjestäminen perustuu ely-keskuksen myöntämään lupaan, jonka myötä järvelle on asetettu onki-, pilkki- ja viehekalastuskielto. Se rajaa järven muun kalastuksen pois jokamiehen- ja yleiskalastusoikeuksien piiristä.

"Turhien pelkojen hälventämiseksi vesistön laatua olisi silti syytä ryhtyä varmuuden vuoksi tarkkailemaan."

Kalastuskielto närästää luonnollisesti joitakin, varsinkin lähialueen asukkaita sekä vapaa-ajan kalastajia, jotka eivät saa järvellä enää maksutta kalastaa, vaikka istutettua saalista olisi nyt helposti pyydettävissä.

Kukuljärvellä törmäsivät vastakkain paikallisten asukkaiden eli kyläläisten ikimuistoinen nautintaoikeus Ahlström-Munksjön omistamaan erämaajärveen ja sen kalastoon sekä toisaalta omistajan oikeuteen päättää järvensä mahdollisesta hyötykäytöstä yritystoimintaan lakien ja lupien sallimissa puitteissa.

Monet paikalliset asukkaat pitävät ymmärrettävästi järveä omana kotijärvenään, ja järven vapaata käyttöä on paikallisesti pidetty saavutettuna etuna ja jokamiehen oikeutena, jota kalastuskiellon nähdään loukkaavan.

Kukuljärven omistajalla Ahlström-Munksjöllä on kiistaton oikeus halutessaan vuokrata järvensä kalastusmatkailuyrittäjälle, mikäli se tapahtuu ely-keskuksen lupaehtojen puitteissa. Niihin kuuluu tässä tapauksessa myös kalastuskielto muille kuin kalastusyrittäjän asiakkaille.

Yrityksen myymä 12 tunnin mittainen kalastuslupa maksaa 22 euroa per henkilö, ja sisältää kahden lohikalan kiintiön. Alle 15-vuotiaat saavat kalastaa ilmaiseksi huoltajansa tai vanhempansa kalastusluvalla näiden saaliskiintiöön. Kalastusmatkailuyrittäjän toiminta on tuonut asiakkaita myös viereisen Ruukkialueen yrityksille.

Kukuljärven yritystoiminnan vastustajat ovat ilmaisseet olevansa myös huolissaan toiminnan ympäristövaikutuksissa pienehköön järveen. Koska kaloja ei erikseen järvellä ruokita, vaikuttaa riski pieneltä. Turhien pelkojen hälventämiseksi vesistön laatua olisi silti syytä ryhtyä varmuuden vuoksi tarkkailemaan. Järviaktivistien vaatimus järven tilan seurannasta ei ole mitenkään kohtuuton, ja siihen tulisi ely-keskuksen tai kalastusmatkailuyrittäjän ryhtyä. Varsinkin, kun lähialueella on tehty myös laajoja metsänhakkuita, jotka nekin voivat vaikuttaa lähivesistöihin.

Arto Henriksson

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet