Arto HenrikssonKirjoittaja on Loviisan Sanomien ja Pyhtäänlehden päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Useimmilta puuttuu kotivara

Odotettavissa olevien talvimyrskyjen edellä Suomen pelastusalan keskusliitto SPEK muistutti jälleen kotivaran tarpeellisuudesta. SPEK kehotti pitämään kotona kotivaraa, joka tarkoittaa ruokaa ja juomaa sekä muita päivittäin tarvittavia välttämättömyystarvikkeita usean päivän varalle, mielellään jopa viikoksi.

Osa suomalaisista ihmetteli sosiaalisessa mediassa, että mikä ihmeen kotivara. Monet pitivät kotivaravalistusta joutavanpäiväisenä pelotteluna, joka kuuluu sodanjälkeisen ajan hössötyksiin. Kotivaran tarve on kuitenkin pikemminkin kasvanut kuin vähentynyt teknistyneessä ja modernissa yhteiskunnassa, jonka haavoittuvuus on kaupungistumisen myötä kasvanut. Maaseudulla asuvat ymmärtävät asiantuntijoiden mukaan kaupunkilaisia paremmin, että kotivara on viisasta olla olemassa.

"Loviisan seudulla monien kotivaraan kuuluvat myös joditabletit ydinpäästön varalle, varsinkin voimalaitoksen 5 kilometrin suojavyöhykkeen sisällä."

SPEKin kyselytutkimuksissa kuitenkin varsin moni, eli 35 prosenttia vastaajista arveli pärjäävänsä kotona yli viikon, mikäli ei pääsisi käymään kaupassa ruokaostoksilla tai apteekissa lääkkeitä hakemassa. Enemmistö ei kuitenkaan uskonut pärjäävänsä kuin vain muutamia päiviä.

Kotivaran tarpeellisuudesta on hyvä muistuttaa, vaikka laajempia tarpeita sille ei ole Suomessa koettu henkilömuistiin. Paikallisesti on kuitenkin Suomessakin syntynyt tilanteita, joissa sähköt ovat katkenneet pitkäksi aikaa, vedentulo on keskeytynyt tai vesijohtovesi saastunut tai myrsky on saartanut kotioloihin pitkäksi aikaa.

Kotivaran tarvetta edellyttävien poikkeustilanteiden kirjo on laaja. Loviisan seudullakin on kokemuksia laajoista sähkökatkoksista, mutta esimerkiksi sähkön kantaverkon romahtaminen voisi potkaista polvilleen koko yhteiskunnan pitkäksi aikaa. Kaupat joutuisivat sulkemaan ovensa, tietoliikenneyhteydet takkuaisivat sekä talvipakkasilla suurin osa asunnoista kylmenisi nopeasti pakkaslukemille. Puutalojen arvioidaan kylmenevän vuorokaudessa, ja kerrostaloasuntojenkin parissa päivässä.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa koettiin vuoden 2003 syksyllä harvinainen kantaverkon romahtaminen, joka aiheutui kolmesta samanaikaisesta satunnaisesta vikatilanteesta. Yli 3 miljoonaa ihmistä jäi ilman sähköä.

Onneksi kantaverkko saatiin palautettua muutamassa tunnissa, mutta esimerkiksi Kaliforniassa viime syksynä kansalaisia kehotettiin varautumaan jopa viikon sähkökatkoksiin metsäpalojen takia.

Sähkökatkosten lisäksi esimerkiksi vesijohtoverkoston laaja saastuminen, rajumyrskyt, jäiset sateet, tulvat, työtaistelut, lumimyrskyt, laajat tartuntatautiepidemia, terroriteot, ydinlaskeumat sekä monet muut katastrofit saattavat lamaannuttaa elintarvikkeiden, sähkön, veden, lääkkeiden, informaation tai muiden välttämättömyyshyödykkeiden saatavuuden.

Silloin kotivaran merkitys nousee arvoon arvaamattomaan. Parhaimmillaan kotivara ei kuitenkaan ole kellarin nurkassa oleva selviytymispakkaus, vaan esimerkiksi viikon tarpeisiin riittävä määrä kuivamuonaa, lääkkeitä, pattereita ja säilykkeitä, joita käytetään normaalissa arjessa viimeiseen käyttöpäivään mennessä, ja hankintaa tilalle uutta sitä mukaa, kun vanha varasto hupenee. Se vähentää turhaa hävikkiä. Loviisan seudulla monien kotivaraan kuuluvat myös joditabletit ydinpäästön varalle, varsinkin voimalaitoksen 5 kilometrin suojavyöhykkeen sisällä.

Kotivaran ylläpito ei ole työlästä tai kallista eikä pirujen maalailemista väestösuojan seinille, vaan järkevä tapa varautua epätodennäköisten, mutta mahdollisten pahojen päivien varalle.

 

Arto Henriksson

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet