Arto HenrikssonKirjoittaja on Loviisan Sanomien ja Pyhtäänlehden päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Lovari uudistuu 2020 alkaen

Loviisan Sanomien seuraava vuosikymmen alkaa jälleen uusien muutosten merkeissä. Paperilehden ja verkkosivujen uudistuminen käynnistyi jo syksyllä, kun vuonna 1916 perustettu paikallislehti siirtyi KSF Media Ab:ltä Mediatalo Keskisuomalaisen omistukseen. Viime syyskaudella LS:n toimitus ja asiakaspalvelu sisäänajettiin uuden omistajakonsernin järjestelmiin sekä totuteltiin uusiin tapoihin tehdä paikallislehteä.

Tästä päivästä alkaen Loviisan seudun paikallislehti ilmestyy kolmesti viikossa; tiistaisin ja torstaisin sekä sunnuntaisin. Edellisen kerran Lovari oli kolmipäiväinen vuoteen 1995 saakka, jonka jälkeen ilmestymispäiviä oli 25 vuoden ajan kaksi viikossa. Media-alalla harvinaisen yhden ilmestymispäivän lisäys kertoo uuden omistajan sekä myös ilmoittaja-asiakkaiden uskosta Loviisan seudun elinvoimaisuuteen ja Loviisan Sanomat -brändin laatuun ja mahdollisuuksiin.

Tiistain ja torstain Loviisan Sanomat julkaistaan jatkossakin paperisena ja sähköisenä lukupakettina vain tilaajille. Sunnuntain lehti jaetaan peittojakeluna Loviisan ja Lapinjärven kuntien alueelle noin 8500 lehden painoksena. Pyhtäänlehti ilmestyy jatkossakin kahdesti kuukaudessa tiistain Lovarin liitteenä.

"Käytännössä sunnuntain Lovari korvaa aiemmin Loviisassa ja Lapinjärvellä jaetun sunnuntain Uusimaan."

Osa sunnuntain Loviisan Sanomista sisältää paikallisten sivujen lisäksi yhteisiä sivuja porvoolaisen Uusimaa-lehden kanssa, jolloin lehdessä on uutisia, juttuja sekä ilmoituksia laajemmin entisen Itä-Uudenmaan maakunnan alueelta.

Käytännössä sunnuntain Lovari korvaa aiemmin Loviisassa ja Lapinjärvellä jaetun sunnuntain Uusimaan. Samalla myös perinteiset TV:n ohjelmasivut siirtyvät LS:n arkilehdistä sunnuntain Lovariin. Esimerkiksi Agricolan suomalainen seurakunta on valinnut jälleen Lovarin ilmoitusmediakseen, ja seurakunnan ilmoituksia julkaistaan pääsääntöisesti sunnuntain peittolehdissä.

Verkkosivu-uudistuksen myötä iso osa Loviisan Sanomien uutisista ja jutuista julkaistaan myös verkkosivuilla, joiden sisällöstä yhä suurempi osa on jatkossa luettavissa vain lehden tilaajille. Toki ilmaistakin sisältöä on jatkuvasti tarjolla LS:n verkkopalvelussa, mutta muutosten tarkoituksena on korostaa maksaville tilaajille tarjottavan maksullisen palvelun ja sisällön laajuutta ja laatua.

Paikallislehden laajimmat ja tuoreimmat palvelut ovat saatavissa Lovarin verkkosivuilla sekä mobiilisovelluksissa, joissa julkaistaan säännöllisen näköislehden lisäksi uutisia tarvittaessa 24/7. Postin lakon aikana LS:n näköislehden lukijamäärät kohosivat uusiin ennätyslukuihin, ja monet tilaajat ottivat käyttöön lehtitilaukseensa kuuluvan mediatilin, joka mahdollistaa LS:n kaikkien sisältöjen lisäksi myös jatkossa päivittäin ilmestyvän Uusimaan näköislehden lukemisen. Lovarin kylkiäisenä saatava digi-Uusimaa on ollut monille mieleinen lisäbonus.

Postin lakko oli useille paikallislehden tilaajille historian ehkä toiseksi merkittävin sysäys siirtyä paperilehdestä digilehden lukijaksi. Ehkä voimakkain sysäys paikallislehden digipalveluiden äärelle oli Postin taannoinen yksipuolinen päätös lopettaa lehtien varhaisen aamun jakelu monilla taajamien ulkopuolisilla alueilla.

Paperilehden jakelun kattavuus ja laatu ovat digitalisaation kiihtyessäkin edelleen meille tärkeitä kysymyksiä. Kummassakin on Loviisan seudulla paljon parantamisen varaa. Toivomme, että Posti pystyy viimein tämän vuoden aikana tehostamaan jakelujaan niin, että päiväpostin jakelu yhdistetään varhaisjakeluun, jolloin kaikki lehtien tilaajat voisivat saada lehtensä ja kirjeensä varhain aamulla.

 

Arto Henriksson

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet