Arto HenrikssonKirjoittaja on Loviisan Sanomien ja Pyhtäänlehden päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Postilakosta valtava digipiikki

Meneillään oleva Postin työntekijöiden lakko saa tällä hetkellä osakseen myötätuntoa ehkä enemmän kuin yleensä lakot, jotka vaikuttavat lähes kaikkien suomalaisten arkeen. Postin johdon ökyetujen päätyminen julkisuuteen samaan aikaan, kun työntekijöiden työehtoja ollaan heikentämässä on tuonut postilakolle ylimääräistä hyväksyttävyyttä.

Postin lakko nopeuttaa kuitenkin valtavalla voimalla sitä kehitystä, jonka seurauksena Postin johto on päätynyt muuttamaan postilaisten työehtoja vastaamaan paremmin Postin muuttuneeseen toimintaympäristöön. Digitalisaatio syö kiihtyvällä tahdilla Postin liikevaihtoa, kun kirjeitä, kortteja sekä lehtiä kulkee Postin monopoliliiketoiminnan kautta yhä vähemmän. Kasvua on saatavissa lähinnä vain pakettiliiketoiminnan alueella, jossa kilpailu on kovaa.

Postilakon ensimmäisistä päivistä lähtien sadat sanoma-, paikallis- ja aikakausilehdet ovat avanneet digitaaliset palvelunsa kaiken kansan käyttöön, ja arviolta sadattuhannet ellei jopa miljoonat suomalaiset ovat pikkupakon edessä joutuneet opettelemaan digitaalisen median käyttöä, koska päiväjakelussa olevia lehtiä ei lakon aikana jaeta.

Esimerkiksi Loviisan Sanomien näköislehden lukemisesta kertovat mittarit näyttävät ennätyslukemia, ja keskiviikkoisin digiklinikalla riittää kävijöitä, kun suuri määrä lukijoita haluaa ottaa käyttöön yhdistelmätilaukseensa kuuluvan digilehden. Samalla kynnys luopua kokonaan Postin jakamasta paperilehdistä alenee merkittävästi.

Massiivisen sysäyksen pois paperipostista antoivat eilen myös kaksi valtion isoa virastoa; Verohallinto ja Väestörekisterikeskus, jotka aloittivat ”Kansallinen ekoteko -kampanjansa viestillä ”Nyt on hyvä hetki siirtyä sähköiseen viestintään”. Pelkästään Verohallinto lähetti viime vuonna noin 15 miljoonaa paperikirjettä, joiden poisjäänti tekisi yli 10 miljoonan euron lisäloven Postin liikevaihtoon.

Väestörekisterikeskuksen eilisessä viestissä lyödään lisänaula paperipostin arkkuun: ”Haluamme herätellä kansalaisia vaihtamaan paperiset, hitaasti kulkevat viranomaiskirjeet ekologisiin, turvallisiin ja vaivattomiin sähköisiin viesteihin”.

Lakon pitkittyessä saattaa monien kohdalla katketa myös ikiaikainen perinne, jos joulukortit jäävät lakon takia postittamatta. Myös pakettipostia on jo nyt siirtynyt Matkahuollolle sekä Postin muille kilpailijoille.

Postin johto on pahasti leipäpuun ja kirjekuoren välissä luoviessaan yhtiötä historiallisen murroksen myrskyissä.

Samaan aikaan kun Postin työntekijät lakkoilevat, Posti käy asiakkaidensa kanssa neuvotteluja tulevista jakeluhinnoista, jotka uhkaavat nousta paikoin yli 10 prosentilla. Lehdissä hinnankorotukset siirtyvät yleensä hintoihin, joka osaltaan kiihdyttää siirtymistä paperilehdistä digilehtiin.

Postin johto on pahasti leipäpuun ja kirjekuoren välissä luoviessaan yhtiötä historiallisen murroksen myrskyissä. Postin on pakko uudistua. Jaettavien tuotteiden vähentyessä, on kestämätöntä jatkaa kahden jakokierroksen taktiikalla, jossa varhaisjakaja kiertää ensin jakamassa sanomalehdet ja muutaman tunnin päästä päiväjakaja tallustaa samalla reitillä jakamassa päiväpostit. Jakeluiden yhdistäminen toisi kaivattuja säästöjä ja tehostaisi jakelukapasiteetin käyttöä.

Postilakko on kiusallinen ja hankaloittaa monien elämää, mutta digitalisaatio on edennyt jo niin pitkälle, että ”sähköpostilakko” lamaannuttaisi yhteiskunnan ja yritysten toimintoja jo huomattavasti postilakkoa vakavammin.

Arto Henriksson

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet