Arto HenrikssonKirjoittaja on Loviisan Sanomien ja Pyhtäänlehden päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Poliisin huumeinfo tulee tarpeeseen

Loviisan Sanomat kertoi elokuun lopulla, että Kappelinpuistossa oli tarjottu huumeita alaikäisille loviisalaisille. Huumeita tarjonneet olivat olleet 13-vuotiaan pojan kuvailun mukaan teini-ikäisiä ja suomea puhuvia. Äiti kertoi Facebook -varoituksessaan huumeita tarjonneiden puhuneen suomea, välttääkseen viittaukset ulkomaalaistaustaisiin. Asiasta oli myös ilmoitettu poliisille.

Uutisen yhteydessä Itä-Uudenmaan poliisin komisario Olavi Merihaara arvioi, että nuorten huumeongelmat ovat pahenemassa pienen suvantokauden jälkeen uudelleen. Havaintoa tukivat myös koko Suomea koskevat tilastot huumeiden käytöstä. Syksyn aikana nuorten päihdeongelmat tulivat näkyviksi Loviisassa, kun silminnähden päihtyneitä alaikäisiä kokoontui Kappelinpuiston lisäksi paikallisten markettien auloissa.

Vanhempien hätä sai kasvot myös Loviisan Sanomien Facebook-ryhmässä, kun yksi äideistä kertoi etsivänsä alaikäistä tytärtään, joka oli päiväkausia poissa kotoaan, ja nähty "Loviisan huumepiireissä". Pian tapauksen jälkeen alkusyksystä Itä-Uudenmaan poliisi puuttui kiitettävän näkyvästi alaikäisten päihdeilmiöön Loviisan keskustan alueella, ja poliisipartioita nähtiin puhuttavan nuoria Kappelinpuistossa.

Sen jälkeen nuorten päihdeongelma katosi katukuvasta. Entisenlaisen menon huhutaan kuitenkin jatkuvan sisätiloissa eri puolilla kaupunkia. Huhujen todenperäisyys askarruttaa, mutta on ehkä epätodennäköistä, että vielä alkusyksyllä vakavalta näyttänyt päihdeongelma olisi kerralla pyyhkäisty pois päiväjärjestyksestä. Tuskin. Toki Kappelinpuistonkin huumehemmot katosivat nopeasti katukuvasta poliisin partioitua puistossa.

"Vanhemmille tulee monasti täysin järkyttävänä yllätyksenä, kun koululaisen kassista löytyykin nyytti hassista tai muita huumeita."

Viime viikon Östnyland-lehdessä Loviisan sivistys- ja hyvinvointikeskuksen johtaja Kirsi Kinnunen totesi, että varmaa näyttöä Loviisan koululaisten huumeongelmasta ei ole, mutta jotkut kertovat, että huumeita käytetään ja jotkut taas eivät Loviisassa ole huumeisiin törmänneet.

Näin se varmaan onkin. Nuorten huumeiden käytöstä ei ole helppoa saada pitävää näyttöä. Valitettavasti yhä nuoremmat lapset ja nuoret saattavat hyvin odottamattomissakin paikoissa joutua tilanteisiin, joissa huumeita tarjotaan. Siksi vanhempien on syytä ottaa asia esille kotona. Loviisa ja loviisalainen nuoriso tuskin silti ovat mitään poikkeuksia paikkakuntien joukossa. Nuorten päihdeongelmat ovat valitettavan yleisiä muuallakin.

Nuorten päihdeongelmien hoitamisessa on laaja yhteistyö poliisin, kaupungin sosiaali- ja päihdetyöntekijöiden sekä koulujen kanssa ja etenkin vanhempien kanssa tärkeää. Oltiinpa huumeiden käytön kriminalisoinnista mitä mieltä hyvänsä, on huumekaupan taustalla monasti kovan luokan rikollisuutta, jossa jopa alaikäisiä yritetään häikäilemättä saada koukutettua mukaan.

Monet koululaisten vanhemmat ovat ymmärrettävästi huolissaan ja epätietoisia tilanteesta. Pitäisikö lapseensa sokeasti luottaa vai varmuuden vuoksi epäillä tai jotakin siltä väliltä, on visainen kysymys. Epämääräisten huhujen liikkuessa on tervetullutta, että Itä-Uudenmaan poliisi järjestää yhdessä Loviisan koulutoimen kanssa Loviisan huumetilannetta käsittelevän vanhempainillan keskiviikkona, 12.11. Harjurinteen koululla.

Poliisin tavoitteena on kertoa Loviisan tilanteesta yleisesti ja antaa vanhemmille tietoa "päihteistä ja herätellä vanhempia siihen, että huumeet yleistyvät jatkuvasti eikä enää voi ajatella, että asia ei koske minua”. Vanhemmille tulee monasti täysin järkyttävänä yllätyksenä, kun koululaisen kassista löytyykin nyytti hassista tai muita huumeita.

Arto Henriksson

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet