Paikalliset

Biokiertotalouden kehittämishanke sai rahoitusta

Keskustelutilaisuus. Biotalousilta järjestettiin Pukarolla Antik-Annassa alkukesästä. Hankkeen siemeniä kylvettiin siellä. Arkistokuva: Mika Mykkänen

Lapinjärven kunta on saanut 60 000 euroa tukirahaa biotalouden selvityshankkeeseen EU:n maatalousrahastosta. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 66 000 euroa eli kunnan omarahoitusosuus on 6 000 euroa. – On hyvä muistaa, että tämä on tiedonkeruu ja aktivointihanke, kunnanjohtaja Tiina Heikka sanoo. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ensi vaiheessa ei tehdä investointeja yrityksiin. Tavoitteina on muun muassa kartoittaa julkisen sektorin mahdollisuuksia tukea kokonaisvaltaisesti biotalouden edistymistä kunnassa ja tiedottaa sen mahdollisuuksista yrityksille. Lapinjärvi on otollista maaperää biotalouteen pureutuvalle hankkeelle, sillä alueella on maa- ja metsätaloutta, haketoimintaa, elintarviketeollisuutta, puutarhataloutta, oma hakevoimala ja yrityspuolella hyviä biokaasukokeiluja. Pyrkimyksenä on vahvistaa myös yhteistyötä yritysten sekä yritysten ja julkisen sektorin välillä. – Kaikki kiinnostuneet lapinjärveläiset tai Lapinjärvelle siirtoa suunnittelevat yritykset pääsevät mukaan. Yhteydessä voi olla aluksi vaikka suoraan minuun tai myöhemmin palkattavaan projektityöntekijään. Seuraavassa vaiheessa eteen voi sitten tulla investointihankkeitakin, Heikka kertoo.

Yhteistyöyrityksiä löytynyt

Hankkeeseen on jo saatu sitoutuneita yhteistyöyrityksiä mukaan. – Osallistuminen ei aiheuta heille kustannuksia, mutta on ensiarvoista saada tietoa myös heiltä, joten on tärkeää, että yritykset ovat lähteneet innolla mukaan, Heikka sanoo. Mukana olevia yrityksiä ovat Robbes Lilla Trädgård, Lapinjärven Leipomo, Entocube ja Lapinjärven Farmarit OSK. Yrityksien kautta saadaan eri toimialojen käyttöön tietoa biokiertotalouden kehittämisestä alueella ja eväitä yhtenäisen ekosysteemin rakentamiseen. – Ajattelu on sellainen, että toisen jäte voisi olla toisen resurssi. Eli esimerkiksi joku yritys voi tuottaa biomassaa, mistä voi tuottaa toiselle energiaa, vain yksi esimerkki mainiten. Hankkeen aikana kunta selvittää myös omia toimintamalleja ja pohtii muun muassa Husulanmäen alueen ekologisia vaihtoehtoja energiatehokkuutta silmällä pitäen. Projektityöntekijän palkka katetaan suurelta osin hankerahoituksella. Tavoitteena on, että hanketyö alkaa helmikuun alussa, mutta se riippuu kuinka vauhdilla uusi työntekijä löydetään. Paikallisten yritysten lisäksi muita yhteistyökumppaneita ovat: Suomen Metsäkeskus, Baltic Sea Action Group, Motiva ja Luke.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat