Paikalliset

Australialaisturistit pelastivat hukuksissa olleen uimarin Loviisan uimarannan pohjasta

Hukuksissa ollut iäkäs mies saatiin pelastettua pohjasta hengissä neuvokkaiden australialaisturistien ja muiden maallikkoauttajien ansiosta Loviisan Plagenin uimarannalla perjantaina iltapäivällä.

PLAGEN. Iäkäs, 69-vuotias loviisalaismies oli lähtenyt Loviisan yleisen uimarannan laiturilta uimaan, ja vaipunut yllättäen pinnan alle. Miehen katoamisen näki muiden uimareiden joukossa ollut seitsemänvuotias australialainen Jenna Debevc ja hänen kuusivuotias siskonsa Laila Debevc, jotka juoksivat laiturilta hiekkarannalle olleen 35-vuotiaan australialaisen isänsä Matt Debevcin luokse ja kertoivat vanhan miehen uponneen laiturin edustalle. Melbornessa asuva perhe oli lomalla Loviisassa. - Juoksin laiturille ja hyppäsin veteen paikasta, jonka Jenna näytti, ja löysin miehen melko nopeasti noin 2,5 metrin syvyydestä uimarannan pohjasta. Nostimme miehen laiturille, ja aloitimme elvytyksen, kertoi Matt Debevc.

Pelastajat. Australialaiset turistit seitsenvuotias Jenna Debevc (vas), Matt Debevc (35) ja kuusivuotias Laila Debevc toimivat neuvokkaasti ja saivat yhdessä muiden maallikkojen kanssa pelastettua hukuksissa olleen 69-vuotiaan loviisalaismiehen Loviisan Plagenin uimarannalla tänään. Kuva: Arto Henriksson.

 

- Näin, kun mies meni veden alle, mutta ei enää noussut pintaan, kuvaili Jenna Debevc tilannetta.

Mies virkosi ja alkoi hengittämään maallikkoelvytyksen päätteeksi

Paikalle sattui nopeasti myös lähihoitajakoulutuksen ja VPK:n elvytyskoulutuksen saanut loviisalainen Charlotta Nygård, joka jatkoi elvytystä, kunnes mies rupesi kakomaan ja lopulta hengittämään itse. - Maallikkoelvytys ja paikalle olleiden yhteistyö sujui minusta erittäin mallikelpoisesti. Ihmiset toimivat järkevästi ja rauhallisesti. Hienoimman suorituksen tekivät austraalialainen pikkutyttö, joka hälytti isänsä paikalle, ja tietysti isä, joka sukelsi pelastamaan miestä pohjasta, kommentoi Charlotta Nygård. Monet rannalla olleista soittivat nopeasti hätäkeskukseen, joka hälytti hieman ennen kello 16 paikalle kaksi ambulanssia, Loviisan pelastuslaitoksen ja Valkon VPK:n yksiköitä. Ensimmäisenä uimarannalle ennätti ambulanssi, joka jatkoi miehen ensihoitoa antamalla lääkehappea. Silminnäkijöiden arvion mukaan mies ehti olla hukuksissa vain muutamia minuutteja. Ambulanssiin siirrettäessä mies oli tajuissaan ja kykeni ambulanssissa jo puhumaan ensihoitajille. Mies kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan Porvooseen, jossa hän on toipumassa onnettomuudesta. Miehen uppoamisen syynä saattoi olla sairaskohtaus. Uutinen perustuu silminnäkijöiden kertomuksiin. - Huomenna (lauantaina) lähdemme takaisin Melbourneen. Oli todella hienoa, että löysin miehen nopeasti pohjasta, ja onnistuimme yhdessä elvyttämään hänet, ja olen erittäin onnellinen, että hän voi tavata jälleen perheensä, kommentoi Matt Debevc Lovarille tapahtumia Loviisan uimarannalla.

Hukuksissa. Paikalle hälytettiin ambulanssin lisäksi Itä-Uudenmaan pelastusolaitoksen ensihoidon kenttäjohtaja Porvoosta. Kuva: Arto Henriksson

 

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos kiitti esimerkillisestä toiminnasta

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos kiitteli Facebook-sivullaan 69-vuotiaan loviisalaismiehen pelastamiseen osallistuneita maallikkoja.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat