Paikalliset

Asuntovaunualueesta siirtolapuutarha mökkeineen

Siirtolapuutarhaksi. Asuntovaunualue Sarvisalon kaakkoisosassa halutaan muuttaa siirtolapuutarha-alueeksi. Alueella on myös vanhaa rakennuskantaa. Kuva kaavaselostuksesta/Pertti Hartikainen

Meriheinän ranta-asemakaava etenee kaupunginvaltuustoon.
SARVISALO Sarvisalon kaakkoisosassa sijaitsevalla alueella on voimassa Pernajan rannikon ja saariston osayleiskaava vuodelta 2000. Siinä kiinteistö on määritelty pääosin retkeily- ja ulkoilualueeksi. Rösundin kylässä sijaitsevien kiinteistöjen pinta-ala on yhteensä noin 8,2 hehtaaria. Alueella on nykyään asuntovaunualue, jonka asuntovaunujen omistajat haluavat muuttaa siirtolapuutarha-alueeksi. He ovat muodostaneet tätä varten osakeyhtiön. Kaavaehdotuksen mukaan alueelle sijoitettaisiin 21 siirtolapuutarhamökkiä. Mökin koko olisi enintään 30 neliötä. Kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaaren mukaan mökit on tarkoitus rakentaa samoille paikoille, joilla matkailuvaunut ovat. – Vaunujen pitäjät rakentaisivat mökit täsmälleen vaunujen kohdalle ja matkailuvaunut poistuisivat. Hän lisää, että tarkoituksena on nostaa alueen tasoa. Alueen keskellä on vanha, säilytettävä asuinrakennus, joka toimii yhteisenä kerhotilana. Lisäksi alueella on vanha maatilan ulkorakennus, jota käytetään varastona, sekä erilliset puuliiteri- ja saunarakennukset. Rannalla on yhteiskäyttöinen venevalkama. Vireillä oleva kaava on ranta-asemakaava. – Ranta-asemakaava on ainoa, jonka yksityinen maanomistaja voi laittaa vireille, Mäntysaari toteaa. Asuntovaunut on tarkoitus korvata pienehköillä siirtolapuutarhamökin tyyppisillä asuinrakennuksilla. Entisen maatilan rakennukset säilyvät sellaisinaan siirtolapuutarhan yhteistiloina. Asuntovaunujen ”tontit” ovat suuruudeltaan noin 450 neliötä. Tällä hetkellä tonteilla on kiinteäksi asunnoksi muodostuneita asuntovaunuja, joihin on rakennettu erikokoisia ja -tyyppisiä terasseja. Useimpien vaunujen ympärille on istutettu pensasaidat. Kaavassa osoitetaan lisäksi yhteensä 300 kerrosalaneliötä rakennusoikeutta kerhorakennukselle sekä nykyisille talousrakennuksille. Vanha päärakennus on suojeltu. Päätalon ja saunarakennuksen vessojen ja tiskipaikkojen vedet sekä kemiallisen käymälän tyhjennykset kerätään säiliöön, jonka säiliöauto käy tyhjentämässä. Saunan pesuhuoneen vedet imeytetään kahden kaivon ja rakennetun hiekkapatjan kautta maahan. Alueen rakentamisen myötä se liitetään alueen rajalle saakka rakennettuun kunnallistekniikkaan.

Alue perustettu 1980-luvulla

Alue on perustettu 1980-luvulla Pernajan kunnan luvalla. Alueelle on syntynyt yhtenäinen pihapiiri. Kaava-alueen kiinteistöt omistaa Pernajan Meriheinä Oy. Kukin asuntovaunutontin haltija omistaa kolme yhtiön osaketta. Ne oikeuttavat ”tontin” hallintaan sekä yhteiskäytössä olevien alueiden tilojen käyttöön. Vanha maatilan alue on rakennettua aluetta, eikä koskematonta luontoa ole. Metsäalue on metsätalouskäytössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat