Paikalliset

Asuntomessut Loviisassa vuonna 2023?

Loviisan kaupungihallitus kuuli maanantain kokouksessaan suullisen raportin loviisalaisryhmän tutustumismatkasta Porin asuntomessuille. Vuoteen 2023 on pitkä aika, mutta jos asuntomessuja aiotaan hakea, on päätöksiä tehtävä muutaman kuukauden sisällä.
PORI, LOVIISA Loviisasta kävi Porin asuntomessuilla heinäkuun loppupuolella tutustumismatkalla kaavoitusosaston, teknisen lautakunnan, ylimmän virkamiesjohdon ja kaupunginhallituksen jäseniä. Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom toteaa, ettei asuntomessuista ole tehty mitään päätöstä, mutta messujen kiinnostavan. - Totta kai asuntomessut kiinnostavat. Ne tuovat erittäin paljon näkyvyyttä, markkinointia ja kävijöitä paikalle, jossa ne järjestetään. Porin messut olivat hänen mielestään hyvät. - Kaiken kaikkiaan jäi se käsitys, ettei projekti mitenkään ole mahdoton tehtävä. Loviisa pystyisi ilman muuta siihen, missä Porikin. Kuulimme siellä paljon hyödyllistä asiaa aikataulutuksesta, kaavoituksesta, myynnistä, markkinoinnista, kustannuksista ja tuloista, hän kertaa. Mitään päätöksiä ei siis ole, vain alustavia tunnusteluja. Mikäli asia etenee, Loviisan messut pidettäisiin kesällä 2023. - Pohdimme nyt asiaa virkamiesten toimesta ja mahdollinen hakemus tulisi sitten hallituksen kautta valtuustolle käsiteltäväksi. Asuntomessujen hallitus päättää sitten lopullisesti. Kaikki pitää siinä tapauksessa tapahtua parin kuukauden sisällä, hän huomauttaa. Itäranta on ollut julkisuudessa keskusteltu paikka messuille. - Paikka on kuten kaikki auki, mutta itäranta olisi tietenkin luonteva paikka. Ja erinomaisen hyvä paikka ilta-aurinkoineen, Oker-Blom toteaa.

Porissa lähes 120 000 kävijää

Kuukauden päivät kestäneet Porin asuntomessut päättyivät viime sunnuntaina. Tämän vuoden Asuntomessuilla nähtiin monenlaisia messukoteja Karjarantaan rakentuneella uudella asuinalueella.

“Läpi ihmiselämän”

Asuntomessujen tämän vuoden teemana oli asuminen läpi ihmiselämän. Ikäihmisten palveluasuminen sekä alueen uusi päiväkoti olivat konkreettisia esimerkkejä siitä, miten asuinalueita voidaan suunnitella ja rakentaa niin, että asumisen tulevaisuuden haasteet otetaan huomioon jo vuosia ennen kuin alue on valmis. - Pääsimme tänä kesänä esittelemään asuinalueen, jonka toivomme olevan yksi maailman parhaista. Tulemme kahden vuoden päästä takaisin alueelle asukastutkimuksemme kanssa selvittämään, kuinka hyväksi asuinalueeksi paikka on muodostunut asukkaiden näkökulmasta, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala toteaa. - Jatkamme keskustelua asumisen hyvinvoinnista heti syyskuussa Jätkäsaaressa, kun järjestämme Asuntomessutapahtuman Kaupunkielämää Jätkäsaaressa yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Haluamme toimia kokeilualustana eri toimijoille ja rakentaa yhteistyötä monenlaisten tahojen kanssa, Tuomaala toteaa.

Palvelut tärkeitä

Turkulaisperhe Päivi ja Niko Muurinen sekä 2-vuotias Inka käyvät asuntomessuilla aina kun paikka vain on ollut järkevästi saavutettavissa. Turusta kotoisin oleva pariskunta opiskeli Kotkassa. Loviisassa piti silloin käydä, mutta tuli aina ajettua ohi, he nauravat.
Porissa. Turkulaiset Päivi, Inka ja Niko Muurinen asuvat nyt kerrostalossa ja kohta rivitalossa. Omakotitalo on toiveissa myöhemmin. Kuva: Auli Henriksson.

Perhe asuu nyt kerrostalokodissa ja on vaihtamassa rivitaloon. Omakotitalo on ajatuksissa myöhemmin. Loviisaa asuinpaikkana he eivät harkitsisi, “ihan väärällä suunnalla”, he toteavat. Jos messut Loviisassa pidettäisiin, perhe kyllä todennäköisesti tulisi käymään. Asuinpaikkansa tärkeimpinä asioina he pitävät päivähoitoa, luonnon läheisyyttä ja liikuntamahdollisuuksia.

Hukkatilaa ja mustaa

Paimiolaiset Marika Smids ja Tomi Koivisto eivät heti tyrmää Loviisaa asuinpaikkana, jos messut järjestettäisiin ja sieltä sopiva tontti löytyisi. Smids on kotoisin Pyhtäältä ja asunut myös Ruotsinpyhtäällä. Porin messuilta he olivat lähteneet hakemaan remontti-ideoita omakotitaloonsa.

Vinkkejä. Pyhtääläislähtöinen Marika Smids ja Tomi Koivisto voisivat työnsä puolesta asua melkein missä vain, Loviisakaan ei ole poissuljettu. Porin messuilta pari haki remontti-ideoita. Kuva: Arto Henriksson.

Messuilla huomion oli kiinnittänyt erityisesti ekotalo. Trendit näkyivät esimerkiksi talojen katkaisijoissa. - Yllättävää oli, että mustaa on näinkin paljon. Myös isot hukkatilat ihmetyttivät, he miettivät. Jos Loviisassa asuntomessuja lähdettäisiin rakentamaan, he toivoisivat väljyyttä rakennusmääräyksiin. Mielellään he näkisivät muodostuvan modernin, merellisen alueen. - Suomessa on yleensä aika tiukat kaavat. Täällä Porin messuilla on aika erinäköisiä taloja. Kotipaikaltaan he odottavat kouluja ja palveluja lapsille, erityisesti hyviä harrastusmahdollisuuksia.

Kouvolassa ensi vuonna entisellä varuskunta-alueella

Vanhaa varuskunta-aluetta. Kouvolan ensi vuoden asuntomessut pidetään Pioneeripuistossa. Kuva: Kouvolan kaupunki

Asuntomessut pidetään ensi kesänä Kouvolassa, vanhalla varuskunta-alueella. - Asuntomessujen myötä Kouvolaan rakentuu uusi asuinalue ja tasokasta asuinmiljöötä. Messujen kautta voimme markkinoida ja kertoa Kouvolasta kansallisella tasolla hyvinkin näkyvästi, arvioi kaupunginjohtaja Marita Toikka. Pioneeripuiston asuntomessualueelle on tulossa vähintään 27 messukohdetta: pientaloja, vuokra-asumista sekä yhteisöllisen senioriasumisen kortteli. - Kouvolan Asuntomessuilla puhumme elämisen poluista. Messujen teemoja tulevat olemaan asuminen, työ ja liikkuminen, jotka kukin ovat merkittäviä osatekijöitä sujuvan arjen ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta.

Miljoonan euron tulo-odotus

Kouvolan kaupunginvaltuusto teki päätöksen asuntomessujen hakemisesta vuonna 2014. Ensi vuonna toteutuvien messujen kokonaiskustannusarvio on ollut noin 10 miljoonaa euroa. Tästä käyttötalousmenojen osuus on noin kolme miljoonaa euroa ja investointien noin seitsemän miljoonaa euroa. Investoinnit koostuvat käytännössä asuntomessualueen infran rakentamisesta ja ovat sitä kautta käytännössä kaupungin normaalista toiminnasta aiheutuvia kuluja. Messujen odotetaan tuovan noin miljoonan euron suorat tulot kaupungille. Asuntomessukävijät ovat viime vuosina jättäneet messupaikkakunnalle keskimäärin noin seitsemän miljoonaa euroa, toteaa Kouvolan asuntomessujen projektipäällikkö Sanna Kauppi.

“Ehdottoman hyvä asia”

Visit Kouvolan Alexei Potapov ei Korialta muuttaisi minnekään, mutta Loviisan mahdollisille asuntomessuille hän tulisi todennäköisesti käymään. Kouvolan ensi vuoden messut olivat Porin messukävijöille jo tiedossa ja kaupungin messuosastolla Porissa päivystänyt Potapov sanoi monen todenneen, että nähdään Kouvolassa ensi vuonna. - Asuntomessut on ehdottomasti hyvä asia. Kouvolassa messut tulevat vanhalle varuskunta-alueelle Pioneeripuistoon. Alueella on paljon vihreää, vettä ja rautatieasema sekä kaupungin keskusta lähellä.
Porin messuilla. Kouvolan asuntomessuja oli markkinoimassa Visit Kouvolan Alexei Potapov. Kuva: Arto Henriksson.

Mietitty Loviisassa ennenkin

Loviisan yrittäjät esitti elokuussa 2002 kaupunginhallitukselle, että Loviisa hakisi asuntomessujen järjestelyoikeutta vuodelle 2007. Kaupungin työryhmä tutustui Kotkan asuntomessujen toteutukseen 2002 ja Laukaan messuvalmisteluihin talvella 2003. Helmikuussa 2004 kaupunginhallitus totesi, että Loviisa sopisi tulevien uudishankkeidensa vuoksi asuntomessujen isäntäkaupungiksi lähempänä vuotta 2010. Mahdollisiksi messualueiksi mietittiin silloin Meri-Bellaa ja Määrlahtea. Vuonna 2004 kun messuhanke kaupunginhallituksessa torpattiin, todettiin myönteisiksi puoliksi kaupungin “informaatio- ja uutisarvon kasvamisen.” Varoja messuille ei tuolloin nähty olevan ainakaan esitetylle vuodelle 2007. Päätöksessä todettiin messujen vaativan mittavan projektiorganisaation, myös runsaasti varoja palvelualueiden ja rakenteiden rakentamiseen ja huomautettiin kaupungin teknisen henkilöstön olevan supistettu minimiin. Kaupungin kehittämis- ja investointirahat oli lisäksi pitkälti sidottu sataman kehittämiseen, uusien kaava-alueiden suunnitteluun sekä toteuttamiseen. Linkki: LS pääkirjoitus 31.7.2018 "Asuntomessuoptio syytä selvittää".
Joen vartta. Osa Porin asuntomessujen taloista on Kokemäenjoen rannalla. Kuva: Arto Henriksson.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat