Asuntomessuoptio hyvä selvittää

Potentiaalia. Loviisanlahden itärannalle on soviteltu kylpylähotellia, kelluvia asuntoja ja jatkossa ehkä myös asuntomessuja. Kuva: Ramboll

Bussilastillinen Loviisan kaupungin päättäjiä ja viranhaltijoita vieraili viikonloppuna Porin Karjarannassa tutustumassa kuluvan vuoden asuntomessuihin. Loviisan kaupungin johdossa on jälleen virinnyt kiinnostusta ryhtyä alustavasti selvittämään Loviisan mahdollisuuksia saada asuntomessut alueelleen mahdollisesti jo vuonna 2022. Se on ensimmäinen vielä vapaana oleva ajankohta, jonka messujen järjestäjää ei vielä ole valittu. Hetimiten sosiaaliseen mediaan ilmestyneiden asuntomessut-selfieiden jälkeen käynnistyi kannunvalanta Loviisan mahdollisuuksista sekä asuntomessujen hyödyistä, uhkista ja haitoista. Periloviisalaiseen tyyliin somessa sai vallan hienoinen alavire, jonka mukaan Loviisalla ei kuitenkaan mahdollisuuksia saada messuja. Ja vaikka olisikin niistä ei saataisi kaupungille kannattavaa hanketta. Mene ja tiedä. Ajatus Loviisan asuntomessuista ei ole uusi. Esimerkiksi elokuussa 2002 Loviisan yrittäjät esitti Loviisan kaupungille, että Loviisa hakisi vuoden 2007 asuntomessujen järjestelyoikeutta alueelleen. Tuolloin asiaa valmistelemaan asetettiin työryhmä, joka tutustui naapurikaupunki Kotkan asuntomessujen toteutukseen 2002 ja Laukaan messuvalmisteluihin talvella 2003. Kaupunginhallitus totesi, että Loviisa sinänsä sopisi asuntomessujen isäntäkaupungiksi lähempänä vuotta 2010. Mahdollisia messualueita voisivat olla esimerkiksi Meri-Bella ja Määrlahti. Lopulta Loviisan kaupunginhallitus kuitenkin päätti, ettei kaupungilla toistaiseksi ole riittävästi taloudellisia eikä henkilöstöresursseja messuja ajatellen. Loviisan tuore asuntomessuidea on vielä alkutekijöissään, vaikka siitä on ollut epävirallista keskustelua kaupungin luottamus- ja viranhaltijoiden kesken. Päätöksiä edes selvitysten tekemisestä ei ole ainakaan virallisesti tehty. Tutustumismatka Poriin on kuitenkin yksi askel ideasta eteenpäin. Vaikka Loviisaa pienemmätkin paikkakunnat ovat asuntomessuja järjestäneet, olisi se Loviisan organisaatiolle todella mittava ponnistus. Ilmeisesti sopivin messualue olisi Loviisanlahden itäranta, jonka kaavoitus on jo pantu vireille.  Esimerkiksi Porissa asuntomessut toivat alueelle 28 pientaloa, yhden rivitalon, yhden korjausrakentamiskohteen, palvelutalon ja päiväkodin. Loviisan kokoisessa Laukaassa omakoteja rakennettiin 23 ja rivitalohuoneistoja 7. Messupaikkakunnan suurin ponnistus on infrastruktuurin eli vesi- ja viemäri- sekä katuverkoston rakentamien alueelle. Se maksaa miljoonia, mutta uuden asuinalueen rakentaminen maksaisi sitä ilman asuntomessujakin.
"Messuja tuskin edes myönnettäisiin paikkakunnalle, jolla ei olisi uskottavia mahdollisuuksia selvitä hankkeesta kunnialla."
Osuuskunta Suomen Asuntomessujen verkkosivuilla todetaan, että messutapahtumasta kiinnostuneiden kuntien ja kaupunkien kanssa neuvotellaan alustavasti tapahtuman järjestämisestä, jonka jälkeen kunnilta tai kaupungeilta toivotaan vapaamuotoista hakemusta tapahtuman järjestämiselle. Ensi vuoden messut järjestetään Kouvolassa, vuonna 2020 Tuusulassa ja vuonna 2021 Lohjalla. Vuosi 2022 tulee nopeasti, ja Loviisalle ehkä liiankin pian, mutta ainakaan suoralta kädeltä asuntomessuajatusta ei ole syytä täällä tyrmätä. Loviisan mahdollisuuksia ja messujen talousvaikutuksia on syytä ainakin ryhtyä selvittämään, ja vasta sen jälkeä tehdä tarvittavat ratkaisut. Viime kerralla vuonna 2002 messuja päätettiin selvitysten jälkeen olla hakematta. Voi olla, että samaan päädytään nytkin. Selvitykset on silti syytä päivittää, sillä ajat ja olot ovat Loviisassakin monella tapaa muuttuneet. Loviisalla saattaisi olla hyvät mahdollisuudet saada tulevien vuosien asuntomessut alueelleen. Metropolialueen läheisyys, hyvät liikenneyhteydet ja lähes neitseellinen merenranta-alue aivan keskustan tuntumassa olisivat merkittäviä Loviisan vahvuuksia. Suomen Asuntomessuilla on pitkä ja vankka kokemus arvioida ulkopuolisena kunkin paikkakunnan vetovoimaisuutta ja kykyä onnistuneiden asuntomessujen järjestämisessä. Messuja tuskin edes myönnettäisiin paikkakunnalle, jolla ei olisi uskottavia mahdollisuuksia selvitä hankkeesta kunnialla.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet