Asuntomessuille on ottajia

Kaavoitus käynnissä. Merellinen Loviisanlahden itäranta Määrlahdessa on ehdolla asuntomessualueeksi. Kuva: Harri Hellstrand

Loviisan kaupunginhallitus käsittelee maanantaina virkamiesjohdon esitystä asuntomessujen järjestämisestä Loviisassa. Bussilastillinen Loviisan kaupungin viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä vieraili heinäkuussa tutustumassa Porin asuntomessuihin, jonka jälkeen Loviisan mahdollisuuksia ryhdyttiin kartoittamaan. Näyttää siltä, että asuntomessupaikaksi Loviisassa sopisi parhaiten Loviisanlahden itäranta Määrlahdessa, jonka alueen kaavoitus oli jo ennen asuntomessuselvityksiä käynnistynyt. Alustavasti esillä olleen alueen kaavat sopisivat pienin muutoksin asuntomessualueen perustaksi, joten rakennustöihin päästäisiin ehkä nopeammin kuin muualla. Ensi vuonna asuntomessut järjestetään Kouvolan Pioneeripuistossa. Vuonna 2020 messupaikkana on Tuusula, vuonna 2021 Lohja ja vuonna 2022 Naantalissa. Ensimmäinen mahdollisuus Loviisalle saada messut avautuisi aikaisintaan vuonna 2023. Mikäli Loviisan kaupunki päättää hakea jo vuoden 2023 asuntomessuja, alkaa hakemuksen jättämisellä olla pian jo kiire. Asuntomessujen hakeminen on sen kokoluokan päätös, että se tehdään todennäköisesti valtuustossa kuluvan syksyn kuluessa. Asuntomessujen saamisen edellytyksenä on, että messupaikkakunnaksi hakeva kunta on "sitoutunut ja yksimielinen" messujen järjestämiseen. Yksimielisyyden vaatimus on melkoinen haaste Loviisan kaltaiselle paikkakunnalle, jossa valitusten tehtailemisesta on tullut - nätisti sanoen - joidenkin intohimoinen harrastus. Olisi suorastaan ihme, jos asuntomessujen pitkästä toteutusprosessista ei tehtäisi ainuttakaan valitusta eli niihin on järjestelyissä ja aikataulutuksessa joka tapauksessa syytä jo varautua. Käytännössä hakijakunnan yksimielisyyden osoittamiseksi riittänee kaupunginhallituksen ja -valtuuston selkeän enemmistön asettuminen hakemuksen tueksi. Vielä selkeämmin sitoutuminen ja yksimielisyys ilmenisi, mikäli päätöksestä ei valtuustossa edes äänestettäisi.
"Itärannan kaavoittaminen ja asuntomessujen järjestäminen olisi todennäköisesti yksi tehokkaimmista keinoista saada kaupunkiin lisää uusia asukkaita."
Hakijakunnan vahvan tahtotilan ja yksimielisyyden lisäksi Suomen Asuntomessut pitää tärkeinä tekijöinä paikkakunnan luontaista asuntotarvetta, messualueen omaleimaisuutta ja yleistä kiinnostavuutta. Lisäksi valintaan vaikuttavat kunnan määrittelemät asuntopoliittiset ja kaupunkirakenteelliset tavoitteet ja teemat. Luontaisen asuntotarpeen toteennäyttäminen on väestökadon vaivaamalle Loviisalle ehkä kaikkein haasteellisinta. Toisaalta itärannan kaavoittaminen ja asuntomessujen järjestäminen olisi todennäköisesti yksi tehokkaimmista keinoista saada kaupunkiin lisää uusia asukkaita. Ilta-aurinkoinen asuntomessualue pikkukaupungin keskustan palveluiden äärellä ja avomerinäkymillä vain vajaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sekä itärajasta kiinnostaisi todennäköisesti muuttamaan Loviisaan. Samalla ehkä myös osa Fortumin muualla asuvista työntekijöistä palaisi takaisin Loviisaan. Asuntomessujen saaminen Loviisaan ei suinkaan ole mikään läpihuutojuttu, vaikka hakemus päätettäisiinkin jättää. Asuntomessut ovat haluttuja tapahtumia, joita havittelevat useammat paikkakunnat. Jono on pitkä ja kilpailu kova. Loviisan lisäksi hakemusta harkitaan parhaillaan tiettävästi ainakin Salossa, Hämeenlinnassa, Vihdissä, Kirkkonummella ja Raumalla. Lisäksi Kerava on jo päättänyt hakea vuoden 2024 ja Oulu vuoden 2025 asuntomessuja. Suomen Asuntomessujen hallitus valitsee messupaikkakunnan yleensä noin 4 vuotta ennen kyseistä messuvuotta. Sitä ennen messujen hallitus käy hakijakunnan kanssa neuvotteluja sekä hakee varmuutta kunnan kyvystä ja alueen houkuttelevuudesta sekä sopivuudesta messujen järjestämiseen. Noin 100 000 kävijään yltävien asuntomessujen järjestäminen olisi pikkukaupunki Loviisalle iso, muttei ylivoimainen haaste, joka edellyttäisi lisäresurssien rekrytointia kaupungin organisaatioon. Myös itärannan kaavoitus ja infrastruktuurin rakentaminen maksaa useita miljoonia euroja. Toisaalta alue on määrä kaavoittaa ja rakentaa ilman asuntomessujakin. Kokonaisuutena kuukauden pituisten asuntomessujen saldo on yleensä ollut plusmerkkinen uusien asukkaiden, messuvieraiden tuomien eurojen ja laajan medianäkyvyyden myötä. On myös ilmeistä, ettei asuntomessujen hallitus ottaisi taloudellista eikä maineriskiä myöntämällä messuja kunnalle, joka ei olisi riittävän houkutteleva, ja joka ei uskottavasti kykenisi niitä järjestämään.

Linkkejä:

Loviisaan halutaan asuntomessut UUTISET 6.9.2018, 09:51 Kaupunginjohtaja esittää, että Loviisa hakee asuntomessuja vuodeksi 2023. Tapahtuman järjestelyihin tarvitaan yli 1,3 miljoonaa euroa määrärahaa. LOVIISA Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom esittää ensi maanantaina kokoontuvalle... Asuntomessut Loviisassa vuonna 2023? UUTISET 10.8.2018, 00:19 Loviisan kaupungihallitus kuuli maanantain kokouksessaan suullisen raportin loviisalaisryhmän tutustumismatkasta Porin asuntomessuille. Vuoteen 2023 on pitkä aika, mutta jos asuntomessuja aiotaan hakea, on päätöksiä tehtävä... Loviisa tarvitsee muuttajia PÄÄKIRJOITUKSET 24.8.2018, 00:05 Loviisan ja samalla koko Suomen modernin historian ehkä aurinkoisimman kesän kruunaa Loviisassa tänään alkava superviikonloppu, joka kerännee Loviisan toreilla ja kujille oman väen lisäksi... Asuntomessuoptio hyvä selvittää PÄÄKIRJOITUKSET 31.7.2018, 00:05 Bussilastillinen Loviisan kaupungin päättäjiä ja viranhaltijoita vieraili viikonloppuna Porin Karjarannassa tutustumassa kuluvan vuoden asuntomessuihin. Loviisan kaupungin johdossa on jälleen virinnyt kiinnostusta ryhtyä alustavasti selvittämään...

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet