Paikalliset

Vesilaitos muistuttaa: Viemäreihin vain sitä mikä sinne kuuluu

Koronaviruksen leviämisestä puhtaan veden kautta ei ole tällä hetkellä mitään viitteitä.

Riitta Ketola

Kun valmiuslaki otettiin käyttöön, kansa ryhtyi hamstraamaan vessapaperia. Loviisa Vesiliikelaitoksen johtaja Markku Paakkarinen on kuullut, että Ruotsissa oli jo ilmennyt ongelmia, kun viemäreihin oli päätynyt liikaa vessapaperia. Hän ei kuitenkaan ole kuullut samanlaisista ongelmista Suomessa.

Paakkarinen muistuttaa, että tärkeintä on, ettei laita vessanpönttöön mitään muuta paperia, kuten talouspaperia tai kertakäyttönenäliinoja.

– Normaali perusvessapaperi ei ole ongelma, mutta kaikki muu on, koska ne eivät sula samalla tavalla yhtä nopeasti kuin vessapaperi.

Paakkarisen mukaan yksi syy ovat nykyajan vesikalusteet, kuten pesukoneet, jotka on tehty energiaystävällisiksi.

– Ne kuluttavat vain vähän vettä, mikä ei ole hyvä asia meidän viemäröintijärjestelmämme kannalta.

Sen vuoksi on tärkeää, että viemäriin ei laitettaisi mitään sinne kuulumatonta

 

Loviisan Vesiliikelaitos on varautunut koronan varalta monin tavoin. Paakkarisen mukaan suurin riski on siinä, että työntekijät sairastuvat, koska töitä tehdään pienellä väkimäärällä.

– Olemme töissä niin, että emme erityisesti kokoonnu yhteen. Yleisistä periaatteista hygienian suhteen pyritään tietysti myös pitämään kiinni.

– Vieraiden vastaanottaminen on vedetty minimiin kaupungin ohjeiden mukaan.

Tauolla ovat Paakkarisen mukaan nyt monet normaalit, päivittäiset työt, kuten kotitalouksien mittareiden vaihdot.

– Jos ei ole mikään akuutti tilanne, niin niitä siirretään eteenpäin. Yritetään pysyä ihmisten nurkista mahdollisimman kaukana.

Mikäli työntekijöitä kuitenkin sairastuisi kerralla useampia, Loviisan Vesiliikelaitos on viritellyt yhteistyötä naapurivesilaitosten kanssa.

– Laitokset ovat sellaisia, että ei niitä ihan pystymetsästä tuleva pysty ajamaan.

– Meillä on muutamia eläkkeellä olevia työntekijöitä, joiden kanssa on sovittu, että he ovat käytettävissä. He ovat yleismiehiä, jotka pystyvät hommia hoitamaan.

Vaikka kaikki vesiliikelaitoksen työntekijät ovat erikoistuneet omiin töihinsä, niin Paakkarisen mukaan lähes kaikki pystyvät hoitamaan myös toistensa töitä.

– Jos joku yksittäinen tai yksittäisiä työntekijöitä jäisi rivistä pois, niin se ei vielä aiheuta suoranaista ongelmaa. Työaikajärjestelyjä täytyy tietenkin sitten miettiä uudelleen.

 

Vesilaitos on myös saanut ohjeistusta ylemmiltä tahoilta eri asioista, kuten siitä, että jos yksittäisellä työntekijällä todetaan koronavirus, lääkärin kanssa voi neuvotella voiko ainakin osa oireettomasta henkilökunnasta olla öissä.

– Jos kaikki passitettaisiin kotiin, niin pahimmillaan se vaarantaisi vesihuollon kokonaan.

Lääkärin vastuulla ovat toki lopulliset päätökset, joita vesilaitoksellakin noudatetaan.

Loviisassa on myös vesiosuuskuntia.

– Pääsääntöisesti osuuskuntien oma toiminta on sitä, että niillä on muun muassa kiinteistöpumppaamoja hoidettavana, mutta meille kuuluu veden tuottaminen ja jäteveden vastaanotto.

– Me hoidamme myös Loviisanseudun Veden toimintaa. Myrskylässä on vedenottamoita, joita me pyöritämme ja tuotamme siinä samalla talousvettä Myrskylälle ja Lapinjärvelle eli me vastaamme koko tämän alueen vesihuollosta.

Lapinjärvellä on myös omia vedenottamoita, mutta suurin osa puhtaasta vedestä tulee Loviisanseudun Veden kautta.

Sen sijaan jätevesipuolen Lapinjärvi hoitaa itse omassa jätevedenpuhdistamossa. Samoin on Myrskylässä, mutta sieltä lietteet tulevat kuivattavaksi Loviisaan.

 

Viime vuonna käynnistynyt Koskenkylän ja Liljendalin välinen siirtolinjahanke on teknisesti valmistumassa maaliskuun loppuun mennessä ja lopullisesti viimeisteltynä kesään mennessä.

– Se on lähes valmis, mutta sitä ei ole vielä otettu käyttöön. Se antaa meille pelivaraa Pernajan osalta. Jos siellä tulisi jotain ongelmia omien vedenottamoiden kanssa, niin tämä olisi varajärjestelmänä.

Markku Paakkarinen haluaa muistuttaa yhdestä tärkeästä asiasta.

– Koronavirus ei leviä juomaveden kautta!

Mistään siihen viittaavasta ei ole hänen mukaansa tietoa.

Ei myöskään jätevesien osalta, jos ne hoidetaan normaalilla tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat