Paikalliset

Livelähetys päättyi: Katso tallenne, jonka lopussa nosturi romahtaa. Fortum ja loviisalaisfirma Fantuzzi Noell Baltic Oy kaatoivat perjantaina tuhannen tonnin järeän Eljas-konttinosturin Vuosaaren satamassa

 

 

"Eljas" oli aikanaan Helsingin sataman suurin konttinosturi. Tuhannen tonnin "Eljas" on  nykyisin Vuosaaren satamassa, ja kaadetaan tänään uuden konttinosturin tieltä. LSTV seuraa järeää kaatoa suorassä lähetyksessä,

Arto Henriksson

Katso LSTV:n livelähetystä, jossa Vuosaaren sataman käytöstä poistettava tuhannen tonnin painoinen ja noin 40 metrin korkuinen Eljas-konttinosturi kaadetaan. Jättimäisen nosturin kaatoa on valmisteltu pitkään, ja kaadettavan nosturin kaatumispaikalle on ajettu tonneittain hiekkaa kaatumisen tärähdysvoiman vaimentamiseksi. Kaato-operaatio on lykkäytynyt alkuperäisestä aikataulusta parilla tunnilla.

Konttinosturin kaato tapahtuu vaijereilla vetämällä, ja samaan aikaan juuresta polttoleikkaamalla. Vanhan nosturin kaatamisesta ja purkamisesta vastaavat pääursakoitsijana Fortum Oyj:n kierrätys- ja jätehuoltoon erikoistunut yksikkö Fortum Waste Solutions Oy sekä alihankkijana loviisalainen Fantuzzi Noell Baltic Oy. Alustavan aikataulun mukaan nosturin romahdus tapahtuu noin kello 12-13 välillä.

- Kiskoalustaisen konttinosturin kaatoa ei ole aiemmin härmässä kokeiltu. Pioneeriprojekti, mutta jonkun on uskallettava olla ensimmäinen, totesi Fantuzzi Noell Batic Oy:n toimitusjohtaja Vesa Yrjölä kaadon aattona.

Myös satamaan saapuvien laivojen aikatauluja on muutettu niin, ettei lähistöllä ole H-hetkellä aluksia. Alkuperäisen aikataulun mukaan nosturin kaatamisen piti tapahtua lauantaina, mutta viikonlopuksi luvattujen voimakkaiden tuulten takia kaatoa päätettiin aikaistaa vuorokaudella.

Vanhan nosturin tilalle tuotiin viime vuonna uusi satamanosturi, jonka tilaaja oli Multi-Link Terminals Ltd Oy. Konecranesin valmistama konttinosturi toimitettiin Vuosaaren satamaan joulukuussa.

Helsingin satamien aikanaan suurin konttinosturi nimettiin Eljakseksi edesmenneen satamajohtaja Eljas Muurisen mukaan.

Lue lisää Loviisan Sanomista tiistaina. Videotallenne livelähetyksestä on nähtävissä tällä sivulla heti lähetyksen päättymisen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat