Paikalliset

Traktorit katukuvassa kiinnittivät huomiota - Erasmusvaihtareita viidesta maasta vietti Loviisassa viikon jatkaen verkkopelin tekemistä

Harjurinteen oppilaat Olga Pukkila (vas) ja Minka Lindell yhdessä saksalaiskoulun oppilaiden Jan Rajm (edessä), Anna Herberholzin ja David Herberholzin sekä Jakob Zillikensin kanssa.

Auli Henriksson

Edupolin luokassa seisoo ilma raskaasti, mutta ei ajatus. Luokan täysi nuoria testaa Erasmus-projektissa kehitettävää verkkopeliä ja ulkomaiset vieraat viettävät viimeisiä koulupäiviä Loviisassa. Vielä ohjelmassa oli vierailua Porvoon vanhaan kaupunkiin ja Helsinkiin ennen kotiinpalua, joka koitti viime perjantaina.

 

Harjurinteen koulun yläluokilla on meneillään kaksivuotinen (2018-2020) Erasmus+ KA2 -projekti Learning to play, playing to learn, jossa vieraillaan mukana olevissa kouluissa ja rakennetaan yhdessä verkkopeli.

– Projektissa oppilaat tekevät kysymyksiä matematiikasta, fysiikasta, kemiasta, biologiasta, maantiedosta ja Euroopan kulttuurista verkossa pelattavaan Trivial pursuit tyyppiseen peliin. Pelin tekee espanjalainen pelintekijä. Peli jää pelattavaksi toukokuun jälkeen, kun projekti loppuu, kuvailee opettaja Paula Naumanen Harjurinteen kolusta.

Projektissa on mukana yksi koulu Espanjasta, yksi Italiasta, Yksi Slovakiasta, yksi Saksasta ja yksi Pohjois-Irlannista. Loviisaan tuli jokaisesta ulkomaisesta koulusta neljä oppilasta ja kaksi opettajaa. Harjurinteen yläkoulusta projektissa on mukana kaksi kahdeksasluokkalaista, mutta muuten kaikki ovat yhdeksäsluokkalaisia. Oppilaat ovat asuneet loviisalaisissa isäntäperheissä ja opettajat hotellissa.

 

Koordinoivana kouluna toimii Collegio Sagrada Familia PJO Espanjasta. Tänä lukuvuonna toteutuvat oppilasmatkat Italiaan, Saksaan sekä Slovakiaan. Kun projekti alkoi syksyllä 2018, kaksi oppilasta Loviisasta osallistui ensimmäiseen kokoukseen Valenciassa Espanjassa. Keväällä 2019 kaksi opettajaa jatkoi projektin valmistelua kokouksessa Pohjois-Irlannissa. Syksyllä 2019 tehtiin ensimmäinen oppilasmatka, neljä oppilasta ja kolme opettajaa vierailivat Italiassa. Marraskuussa 2019 tehtiin oppilasmatka Saksaan, nyt helmikuussa oppilasmatka suuntautui Suomeen ja keväällä tehdään oppilasmatka vielä Slovakiaan.

– Maanantaina aamupäivällä kaikkien muiden maiden vieraat, paitsi italialaiset, ovat Harjurinteen koululla. Oppilaat tutustuvat toisiinsa liikuntasalissa ja opettajat lukusalissa aivan liikuntasalin vieressä, kertoo Naumanen.

Ruokailun jälkeen vieraat tutustuivat isäntiensä kanssa Loviisaan Seppo-peliä pelaten. Voittajajoukkue palkittiin karkilla.

 

Espanjalaiset Daniel Vidal Zaragoza ja Neus Cerrillo Peris kertovat kaupungilla kulkiessa kiinnittäneensä huomiota traktoreihin, joilla nuoret ajoivat. Myöskään Forumin nuorisotalon kaltaista tilaa ei heidän kaupungissaan ole, ja pitivät sitä erittäin kivana. Myös omakotitalovaltainen pieni kaupunki tuntui vaihtelulta omaan vilkkaaseen kotikaupunkiin, jossa on paljon kerrostaloja.

– Tiistaina aamupäivällä oppilaat tekivät projektiin liittyviä tehtäviä Edupolilla ja opettajat kokoustivat viereisessä luokassa. Suunnitelmissa oli käydä raatihuoneella tapaamassa kaupunginjohtajaa, mutta se ei koululle yllätyksenä onnistunutkaan. Ryhmä vietiin tutustumaan myös uuteen Lovisavikens skolaan.

Lumen puutteen vuoksi ei päästy laduille eikä pulkkamäkeen, mutta jäähallissa vieraat viihtyivät luistellen ja jääkiekkoakin pelaten. Perheet ovat keksineet vaihto-oppilaidensa kanssa erilaista tekemistä, yhteistä syömistä ja vaikkapa keilailua, joka oli monen mieleen. Enni Räntilä ja Aamu Alatalo kertoivat vieraille maistuneen ihan tavallisen suomalaisen kotiruoan.

Torstaina ryhmä teki retken Helsinkiin, opastetun ohjelman lisäksi oli vapaata aikaa, käytiin musiikkitalolla ja Oodissa. Perjantaina vieraileville opettajille kerrottiin vielä Kurkota tähtiin -hankkeesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Oona ja Ernesti ensimmäiset loviisalaiset alakoululaiset jotka ovat mukana kansainvälisessä kouluprojektissa.3.1.2020 09.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat