Paikalliset

Loviisa suunnittelee Loviisanjoen ja jätevesiensä UV-desinfiointia – kaupunginhallituksessa maanantaina

Loviisa suunnittelee vesien UV-desinfiointia. Kuvituskuva.

Anne Hakkarainen

Loviisan kaupunginhallitus päättää maanantaina aloitteesta koskien Loviisan jätevesien ja Loviisanjoen vesien puhdistamista ultraviolettidesinfiointia käyttäen.

Ismo Kokon ja 13 muun kaupunginvaltuutetun aloitteen pohjalta on saatu selvitys Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistykseltä. Loviisa on yhdistyksen jäsen.

 

Jätevesien UV-desinfioinnilla on saavutettu merkittävä edistysaskel muun muassa Porvoonjoen veden hygieeniselle tilalle, olkoonkin, että Loviisanlahden bakteeripitoisuudet ovat alhaisia muutenkin.

Porvoonjokeen lasketaan noin 100 000 asukkaan Lahden seudun asutuksen jätevedet puhdistettuna. Esimerkiksi Nastolan puhdistamolla käsitellään noin 15 000 asukkaan jätevedet. Investointikustannukset olivat siellä 400 000 euroa, minkä lisäksi vuosittaiset käyttökulut ovat 5 000–15 000 euroa.

 

UV-desinfiointi tekee huonolaatuisestakin vedestä juomakelpoista, koska se poistaa bakteereista, viruksista ja alkueläimistä yli 90 prosenttia, mutta se ei poista vedestä esimerkiksi lääke- ja hormonijäämiä.

Ultraviolettisäteilyä, jonka käyttö on yksinkertaista, kustannustehokasta ja pientä hiilijalanjälkeä synnyttävää, käytetään yleisesti talousveden tuotannossa. Käyttö on yleistymässä jätevesien hygienisoinnissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat