Paikalliset

Näkyvyys kelpaisi – mutta kuka maksaa viulut?

Kunnanjohtaja Tiina Heikka keräsi talteen yrittäjien ajatuksia tienvarsimainonnasta. Ravintola Ketunpesässä ilmoilla oli välillä varsin villejäkin ajatuksia.

Mika Mykkänen

Näkyvyyttä pitäisi saada kuutostielle, mutta kuka maksaa? Voisiko kunnan maille pystyttää valomainoksen vai tarvittaisiinko kohdennettua kännykkämainontaa vai olisiko radiosta ratkaisuksi?

Siinä muutama kysymys, jota pyöriteltiin Lapinjärven kunnan yrittäjäkahveilla tiistai-iltana.

Aihe kiinnosti, sillä paikalla oli peräti 12 henkilöä keskustelemassa ja ideoimassa.

Keskustelun anti oli, että yrittäjille lähetetään kysely, jossa tiedustellaan kiinnostusta tienvarsimainontaan ja halukkuutta osallistua mahdollisiin kustannuksiin.

 

Paikalle saapuneet kannattivat yleisesti näkyvyyden lisäämistä.

Pohjimmainen tarkoitus oli kerätä ajatuksia sekä mahdollisesti löytää kunnan ja yrittäjien yhteinen lähestymiskulma yhteismainontaan kuutostien varrella.

Pizza Carnevalia edustanut Kerstin Elshawadfi avasi keskustelun ja ehdotti mainospylvästä entisen linja-autoaseman edustalle skeittipaikan lähelle kuutostien varteen.

– Siinä voisi olla firmojen nimiä eli mitä täällä Lapinjärvellä on, jotta me näkyisimme. Myös ruotsin kielelläkin jotain pientä. Pidetään sitäkin yllä.

 

Keskustelun aikana arvio oli, että tornista pitäisi tulla ainakin 30 metriä korkea, jotta se näkyisi ja lisäksi sijoituspaikka saattaisi olla liian lähellä.

– Ihminen on jo ehtinyt suhata ohi, kun sen on nähnyt ja aivot ovat sisäistäneet sen, Hotelli Hanhea, Finnbacka Fairy Talesia ja Lemmikkieläin A. Illmania edustanut Jörgen Illman pohti ja totesi, että mainontaa pitäisi olla kahdessa paikassa. Näin huomioitaisiin sekä meno- että paluuliikenne.

Esille nousi myös mahdollinen radiomainonta ja mahdollisuudet kohdennettuun mainontaan esimerkiksi niin, että matkapuhelimeen tulisi ilmoitus palveluista ennen Lapinjärveä.

Puhetta riitti myös maksujen jakautumisesta, sillä tienvarsi- tai muun mainonnan toteuttaminen ei välttämättä ole halpaa lystiä.

– Ledimainoksien rakentamiskustannukset ovat suhteellisen kalliita, hintoja selvitellyt kunnanjohtaja Tiina Heikka totesi.

Hinta asettuisi arvion mukaan yli 50 000 euroon tai peräti 90 000 - 100 000 euroon.

– Sen voin suoralta kädeltä sanoa, että Lapinjärven kunnalla ei tällaisia rahoja ole eli se tarkoittaa sitä, että siinä on oltava yhteistä näkökulmaa.

Valomainosta pidettiin osin liian hulppeana tapana mainostaa. Sitä pidettiin kaupunkiin kuuluvana. Etuina olisi, että valomainoksessa mainokset olisivat vaihtuvia.

Mainoksen koko nousi tärkeäksi.

– Jos me laitetaan 10 000 - 20 000 euroa kiinni mainoksiin, jotka eivät näy, niin me voimme yhtä hyvin vetää ne vessasta alas, Illman tiivisti.

 

Liikenne- ja viestintäviraston 7. marraskuuta voimaan astunut määräys tienvarsimainonnasta ja -ilmoittelusta antaa enemmän vapauksia mainosten sijoitteluun.

– Perusohjeena on, ettei mainosta tai ilmoitusta saa laittaa sellaiseen paikkaan, jossa mainos tai sen vaatima huomio voisi aiheuttaa vaaraa liikenteelle, sanoo tieliikennejohtaja Marko Sillanpää viraston tiedotteessa.

Mainoksen rakenne ja kiinnitys pitää olla sellainen, että kova tuuli ei pääse vahingoittamaan mainosta ja aiheuttamaan vaaraa.

Kaupallisen mainoksen suurin sallittu koko on 50 neliömetriä.

Itsevalaisevan mainoksen saa laittaa vain tieosuudelle, jossa on myös muuta valaistusta.

– Valaistu mainos ei saa olla tieosuuden ainoa valonlähde, jotta tielläliikkujien huomio suuntautuu ensisijaisesti liikenteeseen, Sillapää muistuttaa.

Fakta

Tilapäinen mainonta

Tilapäisen ilmoituksen, eli yksityishenkilön tai muun ei-kaupallisen toimijan ilmoituksen, saa laittaa paikoilleen aikaisintaan kuukautta ennen tilaisuutta.

Ilmoituspaikan tulee olla vähintään metrin päässä pientareen ulkoreunasta.

Ilmoituksia ei saa laittaa moottori- tai moottoriliikenneteille, liikenteenohjauslaitteeseen, maantien silta- tai muuhun rakenteeseen, meluesteeseen tai maantietä ylittävään siltaan.

Ilmoituksen saa kiinnittää valaisinpylvääseen, kunhan pylvästä ei vahingoiteta.

Maantien tiealueelle sijoitettavan tilapäisen ilmoituksen enimmäiskoko on yksi neliömetri.

Ilmoitus ei saa olla valaistu tai itsevalaiseva.

Tilapäinen ilmoitus pitää poistaa viikon kuluessa tilaisuuden jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Erilaisuus kannattaa kuutostiellä19.7.2019 08.40
Poliisi pelasti kaksi pientä kissimirriä kuutostieltä - nimiksi Rambo ja Rocky9.5.2019 09.46
Susi jolkotteli riista-aitojen välissä kuutostiellä Koskenkylässä15.3.2019 09.22

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat