Paikalliset

Taina Suonio suunnitteli merenrantapuutarhan - suomalaista sielunmaisemaa RHS Chelsea Flower Show 2020 -puutarhanäyttelyssä Lontoossa

Suomalaista sielunmaisemaa nähdään ensi kesänä maailmankuulussa puutarhanäyttelyssä Lontoossa.

Taina Suonio

The Finnish Soul Garden juhlistaa YK:n kansainvälistä kasviterveyden vuotta 2020 ja Itämeren suojelun 40-vuotista taivalta. Pernajassa kakkoskotia perheineen pitävän Taina Suonion suunnittelema merenrantapuutarha esittelee suomalaisia kasveja niiden luonnollisessa kasvu- ja kulttuuriympäristössä.

Lontoossa toukokuussa 2020 esiteltävä Helsingin keskustan liepeille uimarannan tuntumaan sijoittuva merenrantapuutarha käsittää saunan vilvoittelualueineen. Puutarhan ja niittyviherkattoisen saunan on ajateltu olevan kaupunkilaisille vuokrattava pienryhmien virkistysalue, josta avautuu näkymä merelle ja läheisiin saariin.

 

The Finnish Soul Garden -puutarhasuunnitelman päähuomio keskittyy itämerelliseen rantakasvillisuuteen, josta nautitaan perinteisesti saunomisen ja vilvoittelun lomassa. Sauna on valmistettu puusta ja se on muotoilultaan nykyaikainen, mutta tietysti puulämmitteinen. Saunaa koristaa Helsingin Yliopiston Viides Ulottuvuus –tutkimusryhmän monivuotisiin tutkimushavaintoihin perustuva niittyviherkatto. Puutarhaa rajaa kasvillisuus ja tervattu lautaaita, joka tarjoaa suojatun, yksityisen virkistyshetken kalliorannalla, poissa kaupungin vilskeestä. Vesiaihe puutarhan edustalla kuvaa merta.

 

Vilpolan värikylläiset istutukset, punaisine, sinisine ja valkoisine kesäkukkineen vahvistavat käsitystä hoidetusta puutarhasta muuten luonnonvaraisten kasvien ympäröimänä. Ensimmäistä kertaa Chelsea Flower Shown 107-vuotisen historian aikana nähdään puutarhan luonnonmaisemassa kaupunkirakentamisen tieltä pelastettua kunttaa, metsän aluskasvillisuutta kasvualustoineen. Kuntan käyttö on kestävän kehityksen mukainen tuore trendi luonnonmukaisten puutarhojen suunnittelussa.

 

Puutarha saunoineen edustaa suomalaista luonnonmukaista merenrantakulttuuria – sen maisemaa, perinteitä ja yhteisöllisyyttä parhaimmillaan – elämänmuotoa, joka on säilynyt alati kaupungistuvassa pohjoisessa kotimaassamme iät ja ajat lähes muuttumattomana.

Jo toisena vuotena peräkkäin Chelsea Flower Showssa nähdään kansainvälisestikin tunnetun maisemasuunnittelija Taina Suonion kilpapuutarha.

– Taina Suonion puutarhasuunnitelma on osoitus siitä, että Suomen puhdas ja rauhallinen ympäristö on ainutlaatuinen ikkuna suomalaiseen sielunmaisemaan, sanoo pääsponsorina toimivan Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

 

Taina Suonio on maisemasuunnittelija, ympäristöbiologi ja Helsingin yliopiston Viides ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkiympäristöä -tutkimusryhmän jäsen. Hänen tutkimuksellinen kiinnostuksensa kohdistuu viherkattoihin liittyviin normeihin ja säädöksiin sekä viherkattokasvillisuuteen. Hän toimii puheenjohtajana Vantaan kaupungin Viherkattostrategia työryhmässä. Suonio luennoi oppilaitoksissa ja seminaareissa viherkatoista, puutarha-alasta ja maisemasuunnittelusta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin ja kirjoittaa myös alan lehtiin. Hän on myös Scandinavian Green Infrastructure Association (SGIA) hallituksen jäsen.

 

Hän oli toukokuussa 2019 ensimmäinen suomalainen suunnittelija ja ensimmäinen pohjoismainen naissuunnittelija, joka valittiin suunnittelemaan kilpapuutarha maailman kuuluisimpaan ja arvostetuimpaan, vuosittain toukokuussa järjestettävään Chelsea Flower Show -tapahtumaan Lontoossa. The Roots in Finland Kyrö Garden voitti Space to Grow -luokassa toiseksi korkeimman Silver-gilt -palkinnon.

 

Kilpailun jälkeen puutarha sijoitettiin Suomen Lontoon suurlähetystöön, Belgraviaan. Chelsea Flower Show -kilpailupuutarhat ovat Tainalle tuttuja jo vuodesta 2005, hänen työskenneltyään vuosi toisensa jälkeen Iso-Britannian tunnetuimpien ja arvostetuimpien suunnittelijoiden kuten Carol Klein, Nigel Dunnett, Mark Gregory, Andy Sturgeon, Thomas Hoblyn, Catherine McDonald ja Jo Thompson kanssa, vastaten palkittujen puutarhojen istutuksesta, viimeistelystä ja istutustiimien johtamisesta.

 

Kotimaassa Taina Suonion osaamista kenties näkyvimmin edustava kohde on palkittu ja kansainvälistäkin kiinnostusta herättänyt, vuonna 2017 valmistunut Vihreistä vihrein -kortteli, Helsingissä. Taina on hankkeen ”äiti”, toinen alullepanijoista ja kasvisuunnittelija. Tainan tuorein urbaani, asukkaiden viihtyvyyttä lisäävä oleskelukattopuutarha ja luonnon monimuotoisuutta tukeva maisemasuunnittelukohde on suunniteltu Setlementtiasunnoille.

Mikä?

RHS Chelsea Flower Show

Maailman kuuluisin ja arvostetuin puutarhakilpailu, jonka järjestää kuninkaallinen puutarhaseura, Royal Horticultural Society, RHS.

Vuonna 2020 kilpailu järjestetään 107:nnen kerran.

Kilpailu on Britannian suurimpia vuotuisia mediatapahtumia. Alueella vierailee julkisuuden henkilöitä kuningattaresta elokuva- ja rock-tähtiin.

BBC lähettää show’n ajan livelähetystä alueelta. Jokaisella ohjelmalla on keskimäärin noin 12 miljoonaa katsojaa.

Kokonaismääräisesti Chelsea Flower Show:n seuraajia oli 2,1 miljardia.

Viiden päivän aikana tässä perinteikkäässä, globaalissa puutarha-alan megatapahtumassa käy vuosittain noin 170 000 ihmistä.

Tapahtuma järjestetään 19- 23.5.2020 Chelseassa, Lontoossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Taina Suonion kilpapuutarhan punakoivu prinssi Charlesin tiluksille24.5.2019 16.12
Taina Suonio tekee puutarhahistoriaa28.11.2018 14.07
Kriisinhallintatehtävät veivät Aaro Suonion Somaliaan25.12.2018 00.06

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat