Paikalliset

Johanna Nymanille Majakka-palkinto - opinnäytteessä syntyi verkkosivusto kasvatuksen työalajohtajille

Johanna Nyman ja viikon vanha kuopus sekä palkintokukat. Majakka-palkinto oli Nymanille iloinen yllätys ja hän on kiitollinen saamastaan kunnianosoituksesta.

Eija Kosonen

Johanna Nyman raottaa ihanaa vauvakuplaa viikon vanhan kuopuksen kanssa hetkeksi ja kertoo opinnäytetyöstään, joka palkittiin ensimmäistä kertaa jaetulla Majakka-palkinnolla 15.11.

 

Palkinnon myöntää Uskonnon, katsomuksen ja kasvatuksen tutkimusseura. Nymanin opinnäytetyö ammattikorkeakoulussa käsitteli johtamisen yhteiskehittämistä verkossa.

 

Hän yhdisti työssään teoreettista taustaa sekä käytännön toteutusta. Prosessissa syntyi verkkosivusto kasvatuksen työalajohtajille.

Palkinnosta hän oli yllättynyt ja iloinen.

– Toden totta olin yllättynyt, myös otettu ja kiitollinen saamastani kunnianosoituksesta ja ylpeä tekemästäni työstä.

 

Nyman on kotoisin Lahdesta. Hän valmistui nuorisotyönohjaajaksi vuonna 2003 ja sai saman vuoden lokakuussa nuorisotyönohjaajan viran Kotkan seurakunnasta.

– Puolisoni käy töissä Vantaalla ja vuonna 2007 ostimme tontin Koskenkylästä, joka on puolivälissä molempien työpaikkaa.

– Vuonna 2017 kolme Kotkan alueen seurakuntaa, Kotka, Kymi ja Langinkoski, lakkautettiin ja perustettiin uusi yksi seurakunta, Kotka-Kymin seurakunta. Uuden seurakunnan myötä työnkuvani muuttui ja minusta tuli kasvatuksen työalajohtaja, hän kertoo.

Nymanin työhön kuuluu kokonaisvastuun kantaminen kasvatuksen työalasta. Hän toimii esimiehenä kasvatuksessa ja lisäksi työnkuvaan kuuluu nuorisotyönohjaajan tehtäviä.

 

Kun perheen esikoinen oli 2-vuotias, hän jäi opintovapaalle opiskellakseen sosionomi yamk-tutkinnon Lahden ammattikorkeakoulussa.

– Opinnot olivat monimuoto-opinnot, lähiopetusta oli muutamana päivänä kuussa ja muuten suoritettiin itsenäisiä tehtäviä tehden. Lapsi oli tuolloin 12 päivää kuussa päivähoidossa, jolloin keskityin opiskeluun. Kun uusi seurakunta perustettiin, oli palattava töihin ja opintojen eteneminen hidastui. Onneksi opinto-oikeutta myönnettiin lisää eikä minun tarvinnut vetää arkea liian tiukalle. Pidin vielä opinnäytetyön tekoa varten muutaman kuukauden opintovapaata, Nyman kertoo.

 

Opinnäytetyönsä aiheen hän valitsi ihan käytännön kautta.

– Lähdin seurakuntien kasvatuksen työalajohtajilta kysymään, mitä kehittämällä parhaiten palvelisin tätä joukkoa. Miten kehittäisin esimiestyötä lasten ja nuorten parissa tehtävässä työssä. Toki aiheen valikoitumiseen vaikutti oma uusi rooli esimiehenä ja kova halu kehittyä siinä tehtävässä, hän miettii.

Nymanin opinnäytetyön lähtökohtana ovat kirkon toiminnassa tapahtuvat muutokset, jotka tuovat haasteita myös työn johtamiselle.

 

Hän näkee opinnäytetyönsä toimivan hyvin myös kirkon ulkopuolella.

– Seurakuntien kohdalla toimivat samat lainalaisuudet kuin muissakin asiantuntijaorganisaatioissa. Kehittämishanke osoitti työalajohtajan työn koostuvan asioiden, ihmisten ja itsensä johtamisesta. Keskeisiksi kokonaisuuksiksi nousivat työhyvinvointi, vuorovaikutus ja viestintä, hän kiteyttää.

Seurakunnan kasvatustyössä hän pitää tärkeimmäksi tehtäväksi huomata se hyvä, mitä lapsessa ja nuoressa on ja vahvistaa sitä.

– Meillä seurakunnan kasvatustyössä on ainutlaatuinen tilaisuus kulkea lasten ja nuorten rinnalla. Seurakunnan kasvatustyössä ei koulumaailmasta poiketen tarvitse arvioida lapsia ja nuoria eikä antaa arvosanoja suorituksistaan.

– Seurakunnan kasvatustyössä on ammattilaisia, joilla on taitoa ehkäistä ulkopuolisuutta ja edistää yhteisöllisyyttä. Seurakunnat tarjoavat usein myös ilmaista harrastustoimintaa kouluikäisille, muun muassa Kotka-Kymin seurakunnassa pyörii tällä hetkellä noin 30 kerhoa, joita ohjaavat pääosin nuoret vapaaehtoiset kerhonohjaajat.

 

Nyman on parhaillaan äitiyslomalla, mutta opinnäytetyössä kehitetty verkkosivusto on käytössä ja sitä rakennetaan yhteiskehittämisen keinoin.

– Sivustolla on työryhmä, joka kanssa sivuston sisältöä rakennetaan. Työryhmässä on 24 seurakuntien kasvatuksen työalajohtajaa ja asiantuntijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat