Paikalliset

Hautausmaan muistokivelle kynttilätelineet ja reunakivet - Loviisan leijonien ja Agricolan seurakuntien yhteishanke

Leijonien Ossi Luoma (vas), Erkki Rahkonen ja Christer Ahlfors, kirkkoherra Seppo Apajalahti, Pekaben Pekka Bergström, kirkkoherra Stina Lindgård, seurakunnan kiinteistöpäällikkö Jens Nybondas ja henkilöstöpäällikkö Gitte Backman kokoontuivat keskiviikkona juhlistamaan muistokiven valaistusta ja kynttilätelineitä.

Auli Henriksson

Loviisan leijonien sekä Agricolan suomalaisen ja ruotsalaisen seurakunnan yhteisprojekti on syksyn mittaan uudistanut Loviisan uuden hautausmaan muistokiven ympärystää.

 

Muistokivi on komea, jääkauden aikainen siirtolohkare. Juhlapyhinä ja etenkin joulun aikaa kiveä on ympäröinyt kynttilämeri.

 

Kiven ympärille haluttiin luoda kynttilöille ja lyhdyille paikkoja, jossa ne pysyvät turvallisesti paikallaan ja tilaa niille sekä kukille ja kukkalaitteille olisi riittävästi. Itse kiveen haluttiin kajota mahdollisimman vähän.

 

Alkuperäinen idea on Loviisan leijonien Christer Ahlforsin, joka toimi myös hankkeen projektipäällikkönä. Rakentaminen ja asennus tehtiin yhteistyökumppanien kanssa talkoilla.

Suunnittelu käynnistyi viime keväänä ja nyt on valmista.

Kiven molemmin puolin on rakennettu maastoa ja portaikkoa noudattelevat maatasanteet ja reunakivet.

 

Kynttilätelineet on tehty ruostumattomasta teräksestä ja maalattu mustiksi. Muistokivellä on nyt myös hillitty valaistus, joka valaisee alhaalta ylöspäin kiveä ja sen kupeessa kasvavia mäntyjä.

 

Agricolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Seppo Apajalahti kuvailee Loviisan uuden hautausmaan muistokiveä pyhäksi paikaksi monelle sellaiselle loviisalaiselle, jonka läheisiä on haudattu muualle.

– Tämä on paikka jossa voi olla hetken hiljaa ja ajatella heitä jotka ovat jo tästä ajasta pois.

Myös Loviisan leijonien Ossi Luomalle uuden hautausmaan muistokivi on läheinen paikka.

– Useimmilla hautausmailla Suomessa on muistopaikka, jossa omaiset voivat muistella muualle haudattuja läheisiään kukin tai kynttilän sytyttämällä, se on kaunis tapa, hän sanoo.

 

Rakentamisaikana hautausmaalla vierailleet kävivät kysymässä mitä muistokivellä tapahtuu.

– Vastauksen saatuaan he olivat poikkeuksetta tyytyväisiä kuulemaansa ja näkemäänsä. Moni totesi, että oli aikakin jo saada lisää tilaa ja turvalliset paikat kynttilöille ja kiittelivät leijonien loviisalaisten hyväksi tekemää monipuolista työtä, Luoma kertoo.

 

Kokonaisuuden suunnittelivat Kai Andersson ja Ossi Luoma.

Rakennussuunnittelusta ja asennuksesta vastasi Erkki Rahkosen rakennusliike.

Kynttilätelineet lahjoitti Heikki Tuomala ja maatasojen kiveykset Sami Lampi.

Sähkötyöt teki Pekaben Pekka Bergström.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat