Paikalliset

LWT-yhdistys murkkuiässä – massatapahtuma haluaa pysyä mininä

Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma laajentaa yhteistyötä yhdistysten ja yrittäjien kanssa.

Arto Henriksson

Niin se aika rientää. Loviisan Wanhat Talot -yhdistys juhli jo 10-vuotissyntymäpäiväänsä.

Tapahtuman juuret ovat vielä kauempana, eli Wanhassa Wara Parempi -tapahtumassa, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2005.

– Voi sanoa, että olemme perinteikäs yhdistys! nauraa ensimmäistä vuotta puheenjohtajana toimiva Nina Wiklund, Lilla Ljuva -talon emäntä.

Viime kesänä LWT-tapahtumaan myyntiin noin 6 000 lippua. Kävijöiden kokonaismäärän arviointiin kivunneen jopa 20 000 henkilöön. Tapahtuman järjestelyissä oli mukana noin 200 ihmistä.

 

Eräs tärkeä yhteistyökumppani on FC Loviisa, joka huolehti jälleen paikoitusalueista, osasta lipunmyyntiä sekä myös talojen valvonnasta. Seura saa korvauksen panoksestaan.

– Talovahdit ovat tärkeitä, kun liikkeellä on paljon ihmisiä. Joku talo voi olla aika ”tukossa” ja vahdit voivat ohjata väljempiin kohteisiin.

Wiklund aprikoi, että tapahtuma ei voi enää juurikaan kasvaa nykyisestä.

– Ei ole kivaa, jos ihmiset joutuvat jonottamaan pitkään taloihin. Mitä etua olisi kasvattaa tapahtumaa? Silloin se ei olisi enää LWT. Haluamme säilyttää tapahtuman kodikkuuden ja pikkukaupunkifiiliksen.

 

Loviisan asuntomessut vuonna 2023 on tarkoitus järjestää niin, että yhteen viikonloppuun osuu myös LWT-tapahtuma. Wiklund vakuuttaa, että messuhulina ei pelota.

– Meillä on aikaa suunnitella. Yhteistyö kaupungin kanssa jatkuu yli asuntomessujen.

LWT on jo vuosia ollut ehkä eniten Loviisalle näkyvyyttä tuova tapahtuma. Viikonlopun aikana pääsee paitsi tutustumaan vanhoihin taloihin, myös ostoksille, sillä esimerkiksi talot tarjoavat ostoksia. Myös kahviloiden tarjonta on laaja.

Monilla muilla paikkakunnilla järjestetään nykyisin vanhojen talojen tapahtumia loviisalaisen mallin innoittamana.

 

Yhdistys aloitti äskettäin aiempaa tiivimmän yhteistyön Loviisan kaupungin kanssa. Tähän saakka LWT suunnitteli ja toteutti tapahtuman yksin, kaupungin kuitenkin tukiessa tapahtumaa rahallisesti alusta lähtien.

– Tänä vuonna saimme kaupungilta tarpeellista tukea välttämättömiin uudistuksiin. Meillä on kokemusta ja osaamista, mutta vaarana oli, että kiinnostus vapaaehtoistoimintaan hiipuu. Talkooväkeä on vaikea löytää riittävästi.

– Oli ihanaa, että kaupunki näki tarpeemme ja saimme näkyvyyttä aivan eri tavalla.

LWT-kohteita oli viime kesänä mukana 40. Wiklund luonnehtii määrää sopivaksi. Kohteitten valinnassa mietittiin kävijöiden näkökulmaa. Kävijöillekin haluttiin tarjota mahdollisimman stressitön tapahtuma.

– Kaikki eivät ole kiinnostuneita remontissa olevasta kohteesta, jos omassakin talossa on meneillään iso remontti. He haluavat nähdä lopputuloksen.

 

LWT ei ole ainoastaan kesätapahtuma, vaan yhdistyksellä on vastuunsa vanhan rakennuskannan säilyttämisessä.

– Nyt teemana on vanhojen talojen ikkunat ja niiden kunnostaminen. Puuosia pystyy aina vaihtamaan, mutta ei metallisia. Sitä paitsi ikkunat ovat talon sielu.

10-vuotisjuhlaansa yhdistys viettää jäsenistön kesken. Juhlapuheen pitää kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom.

 

Korjaus 13.11.2019 klo 10.10: Kaupunki on tukenut tapahtumaa rahallisesti, mutta nyt yhteistyö on tiivistynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

LWT teki lipunmyyntiennätyksen26.8.2019 07.27
Cafe Saltbodan nousee tuhkasta, LWT-päivillä toimii "cafe nokinen"21.8.2019 21.14
Katso Lovarin torikamerasta LWT-päivien vilskettä - Lähetys on päättynyt25.8.2018 10.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat