Paikallisurheilu

FC Loviisan naisten joukkueelle stipendi seuralta, joka jakaa enää vain rahaa

FC Loviisan naisten joukkueen keski-ikä on 16 vuotta. Lotta Mattsson (vas.) ja Enni Peltomäki ovat pelanneet jo vuosia.

Marita Itävuori

FC Loviisan naisten jalkapallojoukkue nousi kauden päätteeksi kolmanteen divisioonaan. Strömfors Sportkamrater halusi palkinta nuoren joukkueen ja niinpä tällä viikolla olikin pienen juhlan aika.

Strömfors Sportkamrater rf:n puheenjohtaja Roger Wide ojensi joukkueessa pelaaville Lotta Mattssonille ja Enni Peltomäelle palkinnon. Joukkueen valmentajan Auvo Tialan mukaan 500 euron stipendi käytetään todennäköisesti ottelumatkojen rahoittamiseen.

FC Loviisan naisten joukkue on nuori, pelaajien keski-ikä on 16 vuotta. 15-vuotias Peltomäki on pelannut jalkapalloa jo yhdeksän vuotta ja 16-vuotias Mattsson 12 vuotta. Peltomäki pelaa vasempana puolustajana ja Mattsson keskikentällä.

Tiala aprikoi, että vastus on kolmosessa paljon kovempi kuin nelosessa.

 

Nuoret ovat pärjänneet naisten sarjassa kuitenkin erinomaisesti.

– Kun vain uskaltaa lähteä mukaan, niin ihan hyvin he pärjäävät, Tiala kiitteli.

Ottelumatkat eivät neloseen verrattuna pitene, mutta tuki tulee tarpeeseen.

Strömfors Sportkamraterin puheenjohtaja Wide kertoi, että seuran tavoitteena on ollut tukea nuoria: koululaisia ja junioripelaajia. Ihan joka vuosi stipendiä ei ole jaettu, viimeksi sen sai Tessjö skola. Nyt valinta osui FC Loviisan naisjoukkueeseen nimen omaan sarjanousun takia.

– Toivottavasti nuoret pelaavat joukkueessa tulevaisuudessakin.

Wide kuitenkin huomautti, että koulun päättyessä nuoret joutuvat usein valinnan eteen: jäädäkö kotipaikkakunnalle ja jatkaa pelaamista kasvattajajoukkueessa, vai lähteäkö muualle opiskelemaan, jolloin edessä saattaa olla seuran vaihto.

 

Wide huomauttaa, että rahan puutteesta välivuodet eivät ole johtuneet. Vuosien varrella palkittavia on löytynyt suurin piirtein kaikkien urheilulajien edustajista.

Ensimmäisen kerran seuran stipendin sai aikoinaan Loviisan Torin juniori, kuulantyöntäjä Fredrik Karlsson.

Vuonna 1945 perustetulla seuralla ei ole ollut urheilutoimintaa enää kolmeenkymmeneen vuoteen. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan seura on jakanut ainoastaan stipendejä.

 

Seuran tausta on mielenkiintoinen ja sen historia paljastaa, miksi stipendien jakoon riittää yhä varoja.

Strömfors Sportkamrater perustettiin 1945, kun Lapin sota oli vielä käynnissä. Widen mielestä onkin mielenkiintoista, miten sotavuosien runtelemassa maassa riitti intoa urheiluseuran perustamiseen. Toisaalta suurin osa miehistä oli jo palannut rintamalta kotiin. Ehkä urheiluharrastus auttoi pitämään toverihenkeä yllä.

– Rahaa saatiin aikoinaan tanssilavasta, joka oli Ahvenkoskella. Se oli hyvä tulonlähde. Tanssilava sijaitsi Oy Abborrfors Ab:n mailla ja yhtiö maksoi seuralle korvauksen, kun lava purettiin.

 

FC Loviisan naisten joukkueen runko pysyy myös tulevalla kaudella suurin piirtein samana.

Mattsson ja Peltomäki tuntuvat ottavan sarjanousun rauhallisesti. Ajatukset ovat nyt harjoituksissa, jotka talviaikaan pitävät sisällään futsalia. Valmentaja toivoo, että Loviisaan saataisiin tulevaisuudessa lämmitetty jalkapallokenttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

FC Loviisan naiset tekevät historiaa28.4.2017 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat