Paikalliset

Porvoo jäi osakekaupoissa nuolemaan näppejään – Loviisa, Orimattila ja Myrskylä liittoutuivat ostamaan Askolan KSOY-osakkeet

Osakassopimus on päivityskierroksella kunnissa. Kuvituskuva.

KSOY

Askolan kunnanhallitus päätti maanantai-illan kokouksessaan myydä kaikki omistamansa Kymenlaakson Sähkö Oy:n osakkeet 1 351 euron kappalehintaan.

Kunnanhallitus päätti jo aiemmassa kokouksessaan myydä 657 osaketta Loviisan kaupungille sen tekemän toisen tarjouksen mukaisesti.

Lopuista osakkeista oli useita tarjouksia, joista yksi tarjoaja oli Porvoon kaupunki. Se ei kuitenkaan ole yhtiön osakas ennestään, eikä näinollen lopulta mukana ostajien joukossa – ennen osakassopimuksen muutosta, joka asia on päätäntäkierroksella KSOY:n osakkeita omistavissa kunnissa.

 

Askolan kunnanhallitus myy loput osakkeista Loviisalle, Myrskylälle ja Orimattilalle, jotka tekivät asiassa vielä yhteisen tarjouksen. Tarjous oli sisällöltään strateginen yhteistarjous, mikä esti Porvoon kaupungin ostoaikeet, koska tarjouksessa edellytettiin Askolaa myymään kaikki loputkin sillä olleet osakkeet.

Askola saa osakkeista kaikkiaan yhteensä 2 437 204 euroa eli Loviisalta 1 491 504 euroa, Orimattilalta 607 950 ja Myrskylältä 337 750 euroa.

Askola siis myy lopuista osakkeistaan 250 kappaletta Myrskylän kunnalle, 450 kappaletta Orimattilan kaupungille ja 447 kappaletta Loviisan kaupungille, jolla tulee olemaan kaikkiaan 1 104 osaketta.

Myrskylän kunnanhallitus pyytää kunnanvaltuustoltaan lisärahoitusta osakkeiden hankintaa varten. Myrskylällä on ennestään 5 573 KSOY:n osakkeita, joiden osinkotuotto on tänä vuonna 282 551 euroa.

– Yritys on ollut ja tulee näillä näkymin olemaan tulevaisuudessakin hyvä osingonmaksaja, kunnanhallitus perustelee hankintaa.

 

Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujulalla ei ole tietoa, miksi Askolassa päädyttiin osakekauppoihin kolmelle.

– Meihin ei ole oltu yhteydessä, eikä edelleenkään ole tietoa osakassopimukseen tai sen mahdolliseen muuttumiseen liittyen. Kunnathan voivat myydä osakkeitaan kuten parhaaksi katsovat.

Porvoon tekemän tarjouksen euromääräistä arvoa Ujula ei paljasta.

– Teimme tarjouksen, mutta emme ole saaneet siihen vielä virallista vastausta. Koska se on ei-julkista tietoa, niin odotamme ensin sen julkistamista.

Ujula näkee Porvoolla olevan jatkossakin merkittävä rooli alueella energiayhtiöiden kehittyessä, ja Porvoon Energian siinä vahvana toimijana.

KSOY:n kuntaomistus

Osake-enemmistö Itä-Uudellemaalle

Askolan osakekauppojen toteutumisen jälkeen kuntakolmikko Loviisa, Myrskylä ja Orimattila omistavat 71 774 kappaletta eli 42 prosenttia KSOY:n osakkeista.

Kun tähän ryhmään lisätään vielä itäuusmaalainen Lapinjärvi, joka omistaa 16 303 kappaletta KSOY:n osakkeita, on neljällä kuntanelikolla suuren energiayhtiön omistajuus käsissään. Niiden omistusosuus on 52,5 prosenttia.

Lisäksi Pukkilan kunta omistaa 2 656 KSOY:n osaketta.

Kouvolan kaupunki omistaa 34 639 osaketta, mikä on pienempi kuin Loviisan omistukseen nyt tehtävien kauppojen myötä tuleva osakemäärä.

KSOY:n liikevaihto oli 124,2 miljoonaa euroa vuonna 2018 ja yhtiö työllisti 60 henkilöä. Energiayhtiön jakelualueella asuu noin 150 000 ihmistä ja yhtiöllä on noin 100 000 asiakasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Askolan kunnanhallitus myy KSOY-osakkeita Loviisan kaupungille liki 900 000 eurolla16.10.2019 19.57

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat