Paikalliset

Loviisa ottaa velloneet huumehuhut vakavasti – kaupunki järjestää vanhempainillan

Etsivä nuorisotyöntekijä Samira Al-Far, kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Leif Eriksson sekä lasten- ja nuorten palveluiden palvelupäällikkö Jaana Iivonen toivovat suurta osallistujamäärää vanhempainiltaan.

Mika Mykkänen

Loviisassa on noussut esille yleinen huoli kaupungin huumetilanteesta kuluvan syksyn mittaan. Sosiaalisessa mediassa on liikkunut huhuja huumausaineiden myynnistä alakoululaisille Kappelinpuistossa. Huolensa ovat esittäneet myös koulut ja nuorisovaltuusto.

Loviisan kaupunki ottaa huumeisiin liittyvät huhut sekä huolet vakavasti ja järjestää tilanteesta vanhempainillan Harjurinteen koulussa ensi viikolla.

Lasten- ja nuorten palveluiden palvelupäällikkö Jaana Iivonen kertoi, että kouluterveyskyselyissä on seurattu indikaattoria, joka kertoo laittomien huumeiden kokeilusta. Kysely toteutettiin viime keväänä.

– Siinä on ollut nousua vuodesta 2017, jolloin edellinen kysely tehtiin, Iivonen sanoi.

Hänen mukaansa paikkakunnan lukema menee yli maan keskiarvon, mutta on edelleen maakunnan tasolla.

Peruskoulun 8. – 9. luokkalaisista laittomia huumeita on Loviisassa kokeillut 11,9 prosenttia. Uudenmaan prosenttiluku on 11,4.

– Lukion osalta olemme selvästi alle koko maan ja Uudenmaan keskitason.

Loviisalaisista lukiolaisista vain 8,7 prosenttia on kertonut kokeilleensa laittomia huumeita. Koko maan prosentit ovat 14,7 ja Uudenmaan 21,3.

– Tämä on kuitenkin asia, jossa pitää olla tarkkana pientenkin muutosten osalta. Sen takia haluamme pitää tämän tilaisuuden.

 

Kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Leif Eriksson totesi, että poliisin kanssa käytyjen keskustelujen mukaan huumetilanne ei Loviisassa ole hälyttävästi muuttunut.

Sama viesti on tullut nuorisotyöntekijöiltä ja tilastoista.

– Asenne kannabista kohtaan on muuttunut, etsivä nuorisotyöntekijä Samira Al-Far muistutti.

Positiivista kehitystä on se, että kouluterveyskyselyn vastauksista ilmeni, että huumeiden hankkiminen on vaikeutunut Loviisassa.

Toisaalta Internet on tuonut uusia tapoja hankkia erilaisia päihdyttäviä aineita.

– Vanhemmat eivät tiedä mitä netissä tehdään. Emme ymmärrä nettimaailmaa samalla tavalla kuin nuoret. Nuorisovaltuusto nostikin esille keskusteluissa sen, että vanhempien olisi hyvä tietää mitä sosiaalisessa mediassa myydään ja ostetaan, Al-Far sanoi.

Iivonen muistutti, että olipa kyseessä alkoholi tai huumeet, niin päihteiden käyttö nuorella iällä tekee tuhoa kehittyvissä aivoissa.

– Se päihde, mitä täällä käytetään paljon, on alkoholi. Sitä käytetään enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

8.– 9. luokkalaisista 15,7 prosenttia on tosi humalassa kerran kuussa. Koko maan luku on 9,5 ja Uudellamaalla 9,4 prosenttia.

 

Harjurinteen koulussa 12. marraskuuta kello 18.30 alkavaan tilaisuuteen toivotaan runsasta yleisöä. Kysymyksiin on myös vastaamassa poliisi ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n edustus.

Vanhempainilta on hyvä paikka esittää kysymyksiä ja saattaa itsensä "kartalle" aiheesta.

– Vuonna 2017 järjestimme vastaavan tilaisuuden ja silloin paikalle tuli yllättävän paljon osallistujia. Keskustelu oli vilkasta, Iivonen muisteli.

Fakta

Päihdetutkimus

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen syksyllä 2018 tekemän Päihdetutkimuksen mukaan huumeiden kokeilu ja käyttö ovat edelleen yleistyneet.

Kannabiskokeilut ovat nelinkertaistuneet vuoden 1992 kuudesta prosentista 24 prosenttiin vuonna 2018.

Toiseksi yleisintä on lääkkeiden väärinkäyttö. Muita huumeita on kokeillut alle viisi prosenttia väestöstä. Yleisimpiä ovat stimulantteihin kuuluvat ekstaasi ja amfetamiini.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kappelinpuistossa tarjottiin alaikäisille huumeita30.8.2019 11.33
Poliisiylijohtaja MTV:lle: Huumeiden käytön rangaistavuutta ei pidä poistaa2.11.2019 13.38

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat