Paikalliset

Vapaaehtoiset venepartiot, sukeltajat ja etsintäkoirat jatkavat yhä hukuksissa olevan virolaismiehen etsintöjä Isnäsin merialueella – katso videot

Valkon VPK:n veneharjoituksiin Isnäsissä osallistuivat sunnuntaina myös helsinkiläinen Jörgen Jensen ja kadonneen etsintään koulutettu 7-vuotias Jack-koira.

Arto Henriksson

Surullinen tapahtumaketju kävi ilmi perjantaina, 20.9. kello 16.51, kun silminnäkijä ilmoitti meripelastuskeskukselle vihreän soutuveneen ajelehtivan tyhjänä Pernajanlahdella Högholmenin saaren eteläpuolella.

Lähialueella on kolme Högholmenia, mutta merivartiosto paikansi nopeasti oikean paikan Hirvsalon länsipuolelta. Myös Hirvisalon itäpuolella on Högholmen sekä myös pari kilometriä etelämpänä. Veneessä oli löydettäessä sähköperämoottori, yksi kala sekä kalastusvälineitä. Veneen lähistöllä kellui lisäksi muita esineitä, joiden arveltiin liittyvän veneeseen.

Ensimmäinen Porvoosta saapunut merivartioston partio oli paikalla tunnin ja 31 minuutin kuluttua ilmoituksesta eli kello 18.22, ja myöhemmin etsintöihin oli liittynyt myös rajavartiolaitoksen helikopteri ja sukeltajia. Pelastuslaitoksen yksiköitä ei tehtävään hälytetty. Hätäilmoituksen ja kohteeseen saapumisen yli puolentoista tunnin viivettä on mm. ihmetelty sosiaalisessa mediassa.

Merivartiosto oli alueella yömyöhään, kunnes pelastusetsinnät päätettiin lopettaa tuloksettomina kello 23.30, ja vastuu kadonneen henkilön etsinnästä siirrettiin poliisille.

Merivartiosto järjesti kuitenkin vielä seuraavana päivänä alueella helikopteriharjoituksen kadonneen löytämiseksi.

Juttu jatkuu kartan jälkeen.

Vapaaehtoiset jakoivat karttakuvian alueelta, jossa etsintöjä on tehty ja jatketaan lähiviikkoina.

Saman illan aikana poliisipartio löysi rannalta Isnäsin Vanhakyläntien päästä miehen henkilöauton. Poliisin tutkinnassa selvisi, että viimeinen havainto virolaismiehen puhelimesta oli kirjautunut läheiseen GSM-tukiasemaan kello 15.56.

Seuraavana päivänä vuonna 1957 syntyneen virolaismiehen vuonna 1982 syntynyt tytär saapui Suomeen selvittämään isänsä katoamista, ja pyytämään apua etsinnöissä. Toivo miehen löytämiseksi hengissä hiipui käytännössä kuitenkin viikonlopun aikana, mutta tytär kertoi haluavansa haudata isänsä kotimaansa multiin.

Tytär liittyi LS:n Facebook-ryhmän ja Isnäsin paikallisen ryhmän jäseneksi ja kertoi tapauksesta. Myöhemmin etsintöjä varten perustettiin oma Messenger-ryhmä, jossa ryhdyttiin organisoimaan apua miehen löytämiseksi. Useita vapaaehtoisia etsijöitä, hukkuneiden etsintään erikoistuneita koirapartioita ja venepartioita tarjoutui avuksi. Etsintöjä tehtiin vapaaehtoisvoimin alueen rannoilla. Veneeseen kuulunut airo löytyi myöhemmin Hirvsalon rannalta.

Näkyvyys pohjassa oli vain noin 50 sentin luokkaa, ja virtaus oli melko voimakasta, joten yhden sukelluksen aikana ei kovin isoa aluetta ehdi käsikopelolla etsimään.

Valkon VPK:n veneyksikkö ja sukeltajat päättivät sunnuntaina järjestää alueella harjoituksen yhdessä kadonneen ihmisen etsintään koulutetun koirapartion kanssa, mutta kadonnutta ei päivän aikana löydetty.

Mukana harjoituksessa oli myös helsinkiläinen Jörgen Jensen ja veteen kadonneiden ihmisten etsintään koulutettu 7-vuotias Jack-koira. Jensen on kouluttanut koiransa yhteistyössä legendaarisen hukkuneiden etsijän Reino Savukosken kanssa.

Koira antoi yhdessä kohtaa aluetta lieviä merkkejä, mutta toistaiseksi kyseiseltä alueelta ei etsittävää löytynyt, mutta paikka merkittiin etsijäiden karttoihin ja alueelle on tarkoitus palata vielä tulevana viikonloppuna.

Valkon VPK:n sukellusyksikkö etsi vesiruumista myös sukeltamalla, mutta huonon näkyvyyden takia etsintä oli hidasta ja työlästä.

– Näkyvyys pohjassa oli vain noin 50 sentin luokkaa, ja virtaus oli melko voimakasta, joten yhden sukelluksen aikana ei kovin isoa aluetta ehdi käsikopelolla etsimään, kommentoi Valkon VPK:n sukeltaja Jesse Mettinen.

Ensi viikonloppuna alueelle on tulossa etsijäkoirien lisäksi tehokkaalla viistokaikuluotaimella varustettu etsintäryhmä koirineen.

Yllä videokuvaa etsinnöistä ja harjoituksesta sunnuntaina, 6.10.2019.

Yllä 360-video etsinnöistä ja sukelluksista sunnuntaina, 6.10.2019. (Käännä kuvaa hiirellä).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat