Paikalliset

Loviisan puistot ja sillankaiteet puettiin roosaan

Tuula Stjernvall (takana) ja Tuula Selin solmivat vaaleanpunaisia ruusuja sillankaiteeseen Loviisan läntisellä sisääntulotiellä maanantaina.

Marita Itävuori

Roosa nauha -kuukausi näkyy Loviisan katukuvassa roosanvärisin nauhoin ja rusetein. Kuukauden aikana jaetaan tietoa rintasyövästä.

– Sairaudesta puhuminen vähentää syövän ”huonoa mainetta”. Yhä useampi parantuu syöpäsairaudestaan, Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ry:n syöpäsairaanhoitaja ja vapaaehtoistyön koordinaattori Miia Merikallio muistuttaa.

Hän kävi tiistaina luennoimassa Loviisassa. Merikallio nosti esiin sen, että kun yksi perheenjäsenistä sairastuu syöpään, sairastuu koko perhe.

– Sairaus hoidetaan Suomessa ensiluokkaisesti, mutta unohtuuko ihminen? Miten kohdata puoliso ja perhe, Merikallio luettelee kysymyksiä, joihin on omassa työssään joutunut etsimään vastauksia.

Koko perheen elämä muuttuu pysyvästi.

– Aika pysähtyy. On aika ennen ja jälkeen sairastumisen. Elämän arvot ja ihmissuhteiden merkitys asettuvat uusiin uomiinsa. Käännekohdassa luovutaan ”sitku ja mutku” -elämästä ja aletaan elää yhä enemmän ”nytku” -elämää.

Sairaus vie niin henkisiä kuin fyysisiä voimavaroja.

– Sairastuminen vaikuttaa moniin parisuhteen rooleihin, mutta usein myös vanhemmuuteen. Sairastunut vanhempi ei pysty tai jaksa olla läsnä lapselle niin paljon kuin haluaisi. Terveelle puolisolle jää suurempi vastuu lasten asioista ja arjen sujumisesta.

Merikallion mielestä on tärkeää miettiä yhdessä, miten sairaudesta kerrotaan lapsille. He tarvitsevat ikätason mukaista avointa ja rehellistä tietoa sekä turvaa tunteidensa ilmaisuun.

– Ei ole olemassa oikeita tai vääriä tunteita tai tapoja reagoida.

 

Tukea niin sairastuneelle kuin koko perheelle on Merikallion mukaan saatavilla. Yksin ei pitäisi jäädä, sillä jaettu taakka on kevyempi kantaa.

– Tietoa siitä, mistä tukea löytää, tarvitaan kuitenkin lisää.

Sairastuneen omat voimavarat eivät välttämättä riitä tuen etsimiseen. Siksi tietoa pitää olla tarjolla heti diagnoosin saamisen jälkeen, hoitojen aikana sekä hoitojen päätyttyä.

Rintasyöpää sairastaville on oma yhdistys, jolla on vertaistukiryhmiä jo 12 kaupungissa, myös Loviisassa.

– Yhdistyksen tehtävänä on jakaa tietoa, tukea ja toivoa, Merikallio korostaa.

 

Joukko Rintasyöpäyhdistys Europa Donnan Loviisan vertaistukiryhmän jäseniä on koristellut kaupungin puistoja ja muita julkisia tiloja rusetein ja nauhoin, samoin siltojen kaiteita. Puistojen kohdevalot ovat kuukauden ajan roosat.

Torin laidalle Ankkuripuistoon pystytettiin tiettävästi Suomen suurin roosa nauha.

– Sen korkeus on 1,80 metriä ja leveys kaksi metriä. Nauha on tehty männystä, kertoo Jannica Lappalainen, jonka idea iso roosa nauha on.

Puisen jättinauhan teki ja lahjoitti Timberpoint Oy.

– Minä maalasin sen roosaksi, keikkaluonteisia töitä yrityksessä tekevä Lappalainen sanoo.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -kuukauden aikana järjestetään paitsi tapahtumia ja tempauksia, kerätään myös varoja kotimaiseen rintasyöpätutkimukseen. Kampanjalla kerättyjä varoja ohjataan myös potilaille ja omaisille tarjottavaan neuvontaan.

Fakta

Rintasyöpä

Noin 5 000 naista ja noin 30 miestä sairastuu vuosittain.

Joka kahdeksas nainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa.

Riski sairastua suurenee iän myötä, noin puolet syövistä löydetään yli 60-vuotiailta.

Rintasyöpien seulonta on tehokasta.

Vuonna 2016 seulontoihin osallistui yli 300 000 naista ja syöpiä löytyi noin 2 000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Syöpään sairastuneiden vertaistukea viritellään17.4.2017 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat