Paikalliset

Antti Rinne: lisää omistajaohjausta valtionyhtiöihin

Havainnollista. Antti Rinne selvitti kestävyysvajetta piirroksella. Kuva_ Marita Itävuori

Sdp:n puheenjohtajan mielestä valtio-omistajan pitäisi käyttää yrityksissä omistajaohjausta nykyistä tiukemmin. Omistajaohjaus tarvitsisi oman ministerin, hän arvioi.
HÄSTHOLMEN Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne tutustui maanantaina Fortumin ydinvoimalaan jossa hän sai kuulla muun muassa laitoksen purkamista koskevista suunnitelmista. Toisaalta jatkoluvan hakeminen yksiköille tulee ajankohtaiseksi ensi vaalikaudella, jos Fortum päätyy jatkolupaa hakemaan. – Halusin tulla katsomaan ja päivittämään mitä tarpeita ja näköaloja tulevaisuuteen on. Valtio omistaa Fortum OyJ:n osakkeista yli puolet. Valtion omistajaohjauksen käyttöä esimerkiksi Fortumissa Rinne pitää hankalana asiana. Omistajaohjausministerin tehtävä on Rinteen mukaan hankala esimerkiksi pörssisääntöjen takia. – Mutta jos vertaa Wallenbergin käyttämää valtaa esimerkiksi Stora Ensossa, onhan sitä paljon kovemmin käytetty kuin mitä Suomen valtio on käyttänyt Stora Ensossa. – Huomattavasti rohkeammin olisin valmis käyttämään omistajaohjausvaltaa. Minkä ministerin salkkuun omistajaohjaus sitten sopisi parhaiten? Rinteen mielestä ei ainakaan pääministerille, eikä valtio- eikä elinkeinoministerille. – Ehkä pitäisi olla ihan puhtaasti omistajaohjausministeri, jolla ei olisi omistusten kanssa muuta tekemistä. Fortumin havitteleman saksalaisen Uniperin kauppaa Rinne ei pidä järkevänä. – Se on tietenkin yrityksen päätös. Valtion omistajaohjausta ajatellen kivihiilen lisääminen edes tilapäisesti Fortumissa ei ole mitenkään hirveän fiksua. Satsauksia voisi tehdä uusiutuvan energian rakentamiseen. – [Sähkö]verkoista saatuja tuloja pitäisi käyttää elinkeinorakenteen uudistamiseen. Siinä Fortumilla on tärkeä rooli.

Käyttöluvat umpeutuvat

Hästholmenin ykkösreaktorin käyttölupa päättyy 2027 ja kakkosen 2030. – Sen jälkeen kun yhtiö on tehnyt päätöksensä, se on sitten poliittinen päätös. Mahdollisen jatkolupahakemuksen käsittelee ja päättää valtioneuvosto. Yhtiössä tehdään parhaillaan taustaselvityksiä mahdollisen jatkolupahakemuksen tiimoilta. Yhtiöllä on myös velvoite varautua voimalaitoksen purkamiseen tekemällä suunnitelmat sen ratkaisun varalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat