Paikalliset

Aino Sibeliuksen suosikkikukkia Sibeliuspuistoon

Uudistus. Loviisan Sibeliuspuistoon tulee köynnöstäviä kukkia. Kuva: Marita Itävuori

Sibeliuspuistoa ja viereistä af Forsellesin puistoa uudistetaan parhaillaan. Myllyharjulla puretun vesitornin tilalle istutetaan alppiruusuja ja asennetaan kuntoiluvälineet.
LOVIISA Sibeliuspuistossa kirkon kupeessa on meneillään uudistustyö, joka muuttaa puiston yleisilmettä. Vanhat perennat on kaivettu pois. – Perennapenkkiin tulee telineet kiipeäville kasveille sekä kivetystä, kaupunginpuutarhuri Mona Bäckman kuvailee. Myös viereiseen pikkupuistoon, Jacob af Forsellesin patsaspuistoon, tehdään muutoksia. Koska kyseessä on historiallinen puisto, muutokset eivät ole niin isoja kuin Sibeliuspuistossa. Kirkon vieressä sijaitsevien puistojen uudistussuunnitelmat tekee hortonomiopintojensa lopputyönä Sara Cederberg. af Forsellesin puisto uudistetaan Sibeliuksenpuiston jälkeen. – Sibeliuspuistossa kasvituet ovat jo pystyssä. Perennoja tulee molempiin puistoihin, ne ovat peilikuvat keskenään, Cederberg kertoo. af Forsellesin patsaspuisto kuuluu Loviisan historiallisiin puistoihin. Puisto on perustettu 1920-luvun alussa joten se täyttää pian sata vuotta. – Puistoon tulee aikakauteen sopivia lajikkeita, kuten myskimalvaa, vuokkoja ja pioneja. – Koske kyseessä on historiallinen puisto, olemme miettineet ja pohtineet, ettei sen yleisilme muutu, vaan puisto toteutetaan alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Sibeliuspuisto ei sen sijaan kuulu kaupungin historiallisiin puistoihin. Niinpä sitä voidaan uudistaa vapaammin. Suurin muutos on, että vanhojen ja huonokuntoisten perennojen tilalle tulee köynnöstäviä perennoja, tuoksuköynnöskuusamaa ja tuoksuhernettä. – Kasvituet ovat yli 2,5-metrisiä. – Hauska juttu on, että Sibeliuksen puolison Ainon lempikukka oli tuoksuherne, Cederberg kertoo. Sekä tuoksuköynnöskuusamassa että tuoksuherneessä on mieto tuoksu. Tuoksuköynnöskuusama kukkii alkukesästä, tuoksuherne keskikesällä. – Köynnösten avulla puistosta tulee eräänlainen maisemahuone.

Alppiruusuja harjulle

Loviisan vanhan vesitornin paikka Myllyharjulla näyttää pian aivan toisenlaiselta. Alueelle tulee kuntoiluvälineitä ja rinteeseen istutetaan muun muassa alppiruusuja. Kaupunginpuutarhuri Mona Bäckman kertoo, että alppiruusut istutetaan rinteeseen ensin, sen jälkeen asennetaan puiset kuntoiluvälineet. Ne ovat samaa tyyppiä kuin Myllyharjun tuulimyllyn kohdalle jo asennetut leikkivälineet. Vesitornin sijoille tulee venyttävä vatsalihaspenkki, selkälihaspenkki, leuanvetotanko, tupladippitanko, kiipeilyeste ja tasapainopuomit. Alppiruusulaakson rakentaminen on jo alkanut. – Mustilan arboretumin dendrologi on käynyt katsomassa, mitkä kasvit alueelle sopivat. Harjulle tulee erilaisia happamen maan kasveja. Tie, joka rakennettiin vesitornin purkutöiden takia, laitetaan kiinni kokonaan. Tulevaisuudessa harjulta pääsee kulkemaan portaita pitkin alas Schillmarkin puiston kohdalle.

Historiallisia puistoja

Loviisassa on lukuisia historiallisesti merkittäviä puistoja. Näyttävimpiä ovat Kappelinpuisto sekä kaupungin keskustaa halkova Esplanadinpuisto. Uudempiin nähtävyyksiin lukeutuu Ehrensvärdinpolku, joka kulkee maalinnakkeiden kautta ja jalopuumetsikön halki. Kaupunki kysyi vuosi sitten loviisalaisten mielipiteitä kaupungin puistoista. Palautetta tuli paljon ja se oli myönteistä, Kaupungin puutarhaosasto sai myös parannusehdotuksia. Esimerkiksi Myllyharjun eteläpäässä sijaitsevan Kukkukiven ympäristön puustoa harvennettiin näköalan parantamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat