15 000 asukkaan raja meni rikki

Käännekohtaa odotellessa. Loviisan väkiluku alitti elokuussa 15 000 asukkaan rajan, mutta käyrä on mahdollista kääntää myös kasvuun. Kuva Tilastokeskus

Tilastokeskus julkisti viime viikolla jälleen kuntakohtaiset ennakkotiedot edellisen kuukauden asukasmääristä. Tällä kertaa Loviisan kaupungin väkiluku pieneni odotetusti ensimmäisen kerran alle 15 000 asukkaan symbolisen rajapyykin. Kun vielä heinäkuussa Loviisassa oli kirjoilla asukkaita yhteensä 15 003 kappaletta, oli elokuun lopun asukasmäärä pudonnut jo 14 968 loviisalaiseen. Asukasmäärän pieneneminen aina kesälomakauden päätteeksi on sinänsä tuttu ilmiö Loviisassa, jonka nuorisosta iso osa muuttaa opiskelupaikkakunnille eri puolille Suomea kasvattamaan yliopisto- ja ammattikoulukaupunkien väkilukua. Siitä huolimatta väestökehityksen suunta on jo pitkään ollut Loviisassa vääjäämättä negatiivinen. Myös viime syksynä käytiin lähellä 15 000 asukkaan rajapyykkiä, kun syksyn ennakkoväkiluku osoitti 15 098 asukkaan lukemaa. Loviisan väestökato on ollut huolestuttavan jyrkkä. Vielä vuonna 1987 Loviisassa oli 17 100 asukasta ja vuonna 2010 yhteensä 15 645. Loviisa on 2000 -luvulla ollut vuoroin muuttovoitto ja -tappiokunta. Esimerkiksi vuonna 2006 Loviisaan muutti yhteensä runsaat 100 asukasta enemmän kuin täältä muutti pois. Vielä vuonna 2014 tulijoita oli 40 enemmän kuin lähtijöitä. Tosin muuttovirta kääntyi miinukselle vuonna 2015 ja on sen jälkeen kysynyt miinuksella. Ehkä jyrkimmin Loviisassa on pienentynyt ruotsinkielisten osuus väestöstä. Kun vielä vuonna 1987 ruotsinkielisiä oli lähes 48 prosenttia Loviisan asukkaista, oli ruotsinkielisten osuus pudonnut Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 40,8 prosenttiin. Sama suunta on ollut Lapinjärvelläkin. Elokuun lopulla lapinjärveläisiä oli ennakkoväkilukutilaston mukaan enää yhteensä 2 686, kun vuoden 2010 lopulla Lapinjärven väkiluku oli 2 872 henkilöä. Myös Pyhtään väestökehitys on ollut hienoisessa alamäessä. Pyhtääläisiä oli vielä 2010 yhteensä 5 360, mutta elokuun lopun asukasmäärä oli pienentynyt 5 243 asukkaaseen. Loviisan seutukunnan asukasmäärät ovat laskeneet samaan aikaan, kun koko muun Uudenmaan maakunnan alueiden väestökehitys on ollut plusmerkkinen Raaseporin seutukuntaa lukuun ottamatta.
"On syytä uskoa, että nyt väärään suuntaan rikki mennyt 15 000 asukkaan raja on hyvin mahdollista rikkoa vielä joskus myös positiivisempaan suuntaan."
Symbolista 15 000 asukkaan rajapyykin rikkoutumista ei sinänsä ole aihetta dramatisoida, sillä kyse ei ole käänteestä, vaan noin kolme vuosikymmentä jatkuneesta kehityksestä. Trendiä on lisäksi väestörakenteen ikääntyminen ja sen myötä myös kuolleisuuden kasvu entisestään ruokkinut. Esimerkiksi vuonna 2016 syntyneitä oli 112 vähemmän kuin kuolleita. Yli 2 000 asukkaan eli runsaan 13 prosentin nettopoistuma ja väestörakenteen ikääntyminen vajaassa 30 vuodessa näkyy monella tapaa Loviisan seudun arjessa ja jopa katukuvassa. Vaikkei keskustan liikekiinteistöjen autioituminen ja tyhjät näyteikkunat ole tietenkään yksin väestökadon syytä, on taantumuksen ja kutistumisen ilmapiiri ollut viime vuodet lähes käsin kosketeltavaa. Kuten Loviisan valtuuston asuntomessuhakemuksesta päättäneessä kokouksessa tuli kaupungin johdon sekä etenkin nuorempien valtuutettujen puheissa esille, Loviisa tarvitsee uskoa tulevaisuuteen sekä asukasmäärien ja elinvoimaisuuden kasvuun. Puheiden rinnalle tarvitaan tekoja ja onnistumisia. Yksi tulevaisuusnäkymien kohentajista olisi asuntomessujen ja sen myötä uusien lapsiperheiden saaminen Loviisaan. Myös uudet koulut ovat todennäköisesti muutaman vuoden päästä jälleen saatu Loviisan vetovoimatekijöiksi. Yhdet messut tai alueen ehkä muutamat kymmenet uudet asukkaat eivät tietenkään yksin riitä palauttamaan Loviisaa taas kasvu-uralle, mutta messujen vaikutus seutukunnan yleiseen ilmapiiriin ja tulevaisuuden uskoon on todennäköisesti selvästi positiivinen. On syytä uskoa, että nyt väärään suuntaan rikki mennyt 15 000 asukkaan raja on hyvin mahdollista rikkoa vielä joskus myös positiivisempaan suuntaan.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet